Linkuri accesibilitate

VIDEO Îngrijorare la Guvern. Premierul Orban: „Nu ne așteptam să avem 6.000 de cazuri săptămâna aceasta”


Orban: Nu ne așteptam la 6.000 de cazuri săptămâna aceasta
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Orban: Nu ne așteptam la 6.000 de cazuri săptămâna aceasta

Premierul Ludovic Orban a admis în interviul exclusiv pentru Europa Liberă că numărul de infectări a depășit prognoza Guvernului, care nu se aștepta ca în această săptămână să existe peste 6.000 de infectări într-o singură zi.

Interviul integral cu premierul Orban va apărea în cursul zilei de duminică.

România a depășit șase mii de infectări pe zi cu COVID-19, iar trendul este în creștere. Managerii de spitale susțin că numărul le dă fiori și că ar putea apărea probleme în secțiile de terapie intensivă. Explozia infectărilor a luat prin surprindere și reprezentanții Guvernului, a căror prognoză nu arăta că în această săptămâna, România va depăși 6.000 de cazuri pe zi.

„Este o creștere semnificativă a numărului de cazuri, care a depășit un pic așteptările, prognozele pe care le-am făcut. Unii specialiști au făcut însă prognoze că ajungem la un milion de cazuri în 15 septembrie, nu s-au adeverit. Este un pic depășită prognoza noastră, vă mărturisesc că pe evaluarea noastră creșterea numărului de cazuri peste 6.000 nu ar fi trebuit să se întâmple săptămâna asta”, a dezvăluit Ludovic Orban în interviul acordat Europei Libere.

Premierul susține că există o explozie a cazurilor în multe țări din Europa, iar România nu se află printre țările fruntașe în acest clasament, ci ocupă poziția a 14-a după numărul de cazuri cumulat din ultimele 14 zile raportat la 100.000 de locuitori.

„E o creștere care ne face să fim și mai atenți, să fim și mai în gardă. Încercăm să aplicăm măsurile care sunt eficiente în alte țări și avem o abordare clară care este transpusă în reglementări. Acum facem și analize pe număr de cazuri săptămânal, e posibil să fie și o iregularitate în sistemul de raportări. Nu ne așteptam săptămâna aceasta la 6.000 de cazuri”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, cifrele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică sunt reale și nu cosmetizate.

Chiar dacă pentru Guvern, rata mare de infectări reprezintă o relativă surpriză, specialiștii au preconizat că acest lucru se va întâmpla. În urmă cu zece zile, Octavian Jurma, medic și statistician, avertiza că în această săptămâna vom depăși șase mii de infectări pe zi. Realitatea din teren i-a dat dreptate medicului, cel care adaugă că săptămâna viitoare vom depăși 7.000 de infectări zilnice. În acest context, s-ar putea ca România să ajungă să înregistreze aproape 50.000 de infectări într-o săptămână.

În Europa, Franța a atins 50.000 de infectări într-o zi, în timp ce Spania, Marea Britanie și Italia au depășit cota de 20.000 de noi îmbolnăviri zilnice.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG