Linkuri accesibilitate

Șeful Armatei Române este convins că Putin va merge mai departe, dacă Rusia nu va fi învinsă în Ucraina


Șeful Armatei Române este convins că Putin va merge mai departe, dacă Rusia nu va fi învinsă în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:51:19 0:00

Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertizează că Armata României nu are în acest moment o lege necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

La două luni de când a preluat conducerea Armatei României, noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, se declară îngrijorat de actuala situație de securitate din regiune. În caz că Ucraina va fi înfrântă, Rusia nu se va opri. Va ataca Republica Moldova și țări NATO.

În interviul one2one de la Europa Liberă, generalul Gheorghiță Vlad atrage atenția că Parlamentul nu a votat încă propunerile Ministerului Apărării privind pregătirea populației pentru apărare. Invazia Rusiei în Ucraina a început pe 24 februarie 2022, în urmă cu aproape doi ani.

„Eu mi-aș dori să se întâmple anul acesta (n.r. adaptarea legislației), dar sunt puțin îngrijorat. [...] E important să se întâmple anul acesta pentru că toate țările NATO și toată Europa este în postura de a cumpăra timp”, a explicat generalul Gheorghiță Vlad.

„Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, spune răspicat șeful Armatei Române.

Șeful Statului Major al Apărării atrage atenția la one2one că, pentru a-și putea face datoria, Armata are nevoie de schimbarea legilor inclusiv pentru a putea doborî drone sau alte tipuri de proiectile sau rachete provenind de la Rusia, țară cu care România nu se află în război. Dronele rusești căzute în Deltă anul trecut nu au putut fi doborâte, explică generalul, pentru că legea românească nu permite acest lucru.

De asemenea, avertizează șeful Armatei, industria de armament din România nu produce nici acum muniție de calibru NATO, în ciuda faptului că s-a angajat și are nevoie să o fabrice. Riscul este unul major de vreme ce, în eventualitatea unor nevoi stringente, armamentul actual al Armatei Române permite numai folosirea de muniție de tip sovietic, în timp ce aliații occidentali i-ar putea livra numai muniție de tip NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG