Linkuri accesibilitate

VIDEO. Liderul UDMR Kelemen Hunor insistă ca pensiile să fie majorate și în 2021


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre majorarea pensiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

Kelemen Hunor, liderul UDRM, se pronunță în favoarea majorării punctului de pensie și în 2021.

Kelemen Hunor, liderul UDRM, se pronunță în favoarea majorării punctului de pensie și în 2021. În prima zi a sesiunii parlamentare, acesta a declarat: „Nu am discutat și nu există un acord pentru înghețarea pensiilor.”

În aceeași declarație, liderul UDMR a clarificat pentru Europa Liberă poziția sa cu privire la majorarea pensiilor. Întrebat dacă partidul său își dorește majorarea pensiilor cu data de 1 septembrie, acesta a răspuns afirmativ. „Da, în funcție de posibilitățile bugetare, trebuie să existe și în acest an o creștere.”

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Libera că premierul Florin Cîțu le-a transmis că nu sunt resurse financiare pentru majorarea punctului de pensie în 2021. Premierul a afirmat că bugetul pentru pensii a fost deja majorat cu 8 miliarde de lei pentru acest an și că nu suportă o nouă creștere.

În luna septembrie, ministrul de Finanțe la vremea respectivă, anunța că punctul de pensie va crește cu 14% , potrivit proiectului de rectificare bugetară. Ministrul anunța că că va exista o majorare semnificativă, chiar dacă ne aflăm într-un context economic dificil cauzat de pandemia de coronavirus.

Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

XS
SM
MD
LG