Linkuri accesibilitate

VIDEO. PNL vrea comisie de anchetă la AEP. Parlamentarii sunt șocați de diurna încasată de președintele Autorității


Ce cred parlamentarii români despre diurna șefului AEP?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Ce cred parlamentarii români despre diurna șefului AEP?

Parlamentarii au fost șocați să afle că șeful AEP, Constantin Mitulețu, a încasat în luna octombrie o diurnă de peste 13.500 de lei și spun că legea trebuie modificată, deoarece că nu este normal ca un șef de instituție să stea într-o casă RAAPPS, dar să beneficieze și de diurnă de deplasare.

Aleșii nu știu care este valoarea diurnei pe care o încasează lunar șeful Autorității Electorale Permanente, deși instituția este în subordinea Parlamentului. În Regulamentul AEP, aprobat de Parlament în primăvara acestui an, se prevede o diurnă de deplasare acordată lunar președintelui AEP, dacă acesta nu are un domiciliu proprietate personală în București.

Roman: „E o diurnă nesimțită"

Deputatul PNL Florin Roman a declarat pentru Europa Liberă că va cere la începutul anului viitor constituirea unei comisii de anchetă la nivelul AEP, deoarece a constatat foarte multe nereguli.

E o chestiune care ține în primul rând de imoralitate, în al doilea rând ține și de nelegalitate. Domnul Mitulețu este un campion al neregulilor la nivelul AEP, pentru că după venirea domniei sale a transformat AEP într-o cazemată de partid, a mărit numărul funcțiilor de conducere cu 80% și AEP s-a transformat într-un sediu al prietenilor domnului Mitulețu. Eu voi propune colegilor mei la începutul anului viitor constituirea unei comisii de anchetă pentru că la AEP lucrurile sunt mult mai grave decât par la prima vedere”, a spus Florin Roman pentru Europa Liberă.

El a catalogat această diurnă de deplasare ca fiind „​nesimțită”.

Lider grup PSD: „​Suma este enormă, trebuie corectată"

Constantin Mitulețu a fost susținut de PSD la începutul acestui an pentru a ajunge în fruntea AEP. Sumele încasate de șeful Autorității au părut că reprezintă o surpriză pentru PSD.

Suma este enormă și trebuie de urgență corectată în Parlament. Probabil este o scăpare legislativă în legea de funcționare, este o eroare care trebuie corectată de urgență, indiferent dacă este legal sau nu, este imoral, iar această sumă este mult prea mare pentru așa ceva”, a fost poziția liderului de grup din Camera Deputaților, Alfred Simonis.

Lider ALDE: Trebuie verificat și de Curtea de Conturi

Deputatul Toma Petcu este vicepreședinte al ALDE și a fost ministru în guvernul Tudose. Nu înțelege însă cum s-a ajuns la o asemenea diurnă pentru președintele AEP, deși acesta beneficiază de o locuință de serviciu de la RAAPPS.

„O să vedem dacă Curtea de Conturi a făcut vreodată un raport pe acest subiect. E foarte mult, foarte mult, o sumă destul de mare, reprezintă trei salarii destul de rezonabile pentru România și cred că lucrul acesta ar trebui să se oprească. Dacă ai locuință de serviciu nu mai beneficiezi de diurnă și invers. E clar că trebuie să rămână una din ele”, a fost opinia vicepreședintelui ALDE.

Aleșii au votat Regulamentul AEP

La peste șase luni după ce au votat Regulamentul de funcționare al Autorității Electorale Permanente, parlamentarii recunosc astfel că nu au știut ce au votat.

Actualul șef al Autorității Electorale, Constantin Mitulețu, beneficiază de o locuință de serviciu de la RAAPPS în centrul Capitalei, dar spune că legea nu îl oprește să încaseze și diurna de deplasare. Mitulețu are domiciliul în Craiova și încasează și acest beneficiu.

Diurna a ajuns în luna octombrie la o valoare record de 13.541 de lei, ea fiind un bonus pe lângă salariul pe care îl primește ca șef al instituției. Suma pe care o va încasa Constantin Mitulețu doar din acest tip de beneficiu va depăși în 2019 valoarea de 100.000 de lei.

Șefii AEP care au beneficiat de diurna de deplasare

Conform datelor oferite de Autoritatea Electorală Permanentă, diurna de deplasare, pentru cei care nu au domiciliul în București, a fost încasată în luna octombrie de zece persoane. Pe lângă președintele instituției, au beneficiat de acest lucru și un vicepreședinte, secretarul general, trei șefi de departament și patru directori. În total, ei au luat de la AEP în luna octombrie 85.944 de lei.

AEP susține că legea permite celor care nu au domiciliul în București să aibă această diurnă de deplasare, chiar dacă ei stau în Capitală într-o locuință RAAPPS. Pentru ca acest lucru să se schimbe, este nevoie de o modificare legislativă, lucru promis de aleși la începutul anului viitor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG