Linkuri accesibilitate

VIDEO. Prizonierii ucraineni eliberați, întâmpinați cu urale pe aeroportul din Kiev


Președintele Volodimir Zelenski și o mulțime de oameni i-au întâmpinat, sâmbătă, la aeroport pe cei 35 de ucraineni eliberați ca urmare a schimbului de prizonieri dintre Ucraina și Rusia.

Printre cei 35 de prizonieri ucraineni eliberați se numără regizorul Oleg Sențov, arestat în Crimeea în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula. Din grup, se pare că ar face parte și cei 24 de marinari ucraineni capturați anul trecut de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci.

Schimbul între prizonieri ar putea ajuta la consolidarea încrederii între Moscova și Kiev și ar putea deschide ușa altor negocieri în contextul în care, de cinci ani, forțele ucrainene și separatiști susținuți de Rusia se confruntă în estul Ucrainei.

De altfel, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, pe aeroportul Borispol din Kiev, că guvernul său va acționa mai departe pentru eliberarea tuturor ucrainenilor deținuți de Rusia și către pacea în Donbas.

Șeful statului ucrainean a mai precizat că schimbul de prizonieri a avut loc conform unei înțelegeri între el și președintele rus Vladimir Putin și că este „un prim pas” către încheierea conflictului din estul Ucrainei și „un prim capitol” în noile relații cu Rusia.

De partea cealaltă, la Moscova, printre prizonierii eliberați se numără și jurnalistul RIA Novosti Kirill Vishinsky, dar și un cetățean ucrainean, Volodimir Tsemakh, o „persoană de interes” pentru investigațiile internaționale legate de prăbușirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, în 2014, în care și-au pierdut viața 298 de persoane.

Eliberarea lui Tsemakh a fost considerată extrem de sensibilă din cauza investigațiilor, dar și a rolului său important în structura de conducere a unității de apărare aeriană a separatiștilor susținuți de Rusia în momentul dezastrului MH17.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG