Linkuri accesibilitate

VIDEO REPORTAJ Ieșirea din sărăcie trece prin online. Donații IT pentru copii


Copiii familiei Parancea în momentul în care au primit laptopurile și tabletele din partea voluntarilor
Copiii familiei Parancea în momentul în care au primit laptopurile și tabletele din partea voluntarilor

Trei tineri bucureșteni recondiționează laptopuri și tablete din donații și apoi le dau mai departe copiilor care au nevoie de ele. În România, aproape un milion de elevi din cele trei milioane nu au acces la școala online.

Ușa se deschide larg și din camera luminată de un bec chior mijesc ochii mici și iscoditori ai copiilor familiei Parancea. Sunt 12 la număr și tocmai ce au primit primele lor tablete și laptopuri.

Până astăzi, micuții nu au avut acces la un dispozitiv electronic pentru a ține pasul cu școala online. Totul s-a schimbat când trei tineri din București au decis să-i ajute cu tablete și laptopuri recondiționate chiar de ei.

„Bună ziua! V-am adus câte ceva aici. Laptopuri, tablete și telefoane să le folosiți pentru școală”, răsună vocea caldă a lui Bogdan Constantin, unul dintre voluntari. Copiii îl privesc cu interes și curiozitate, mai ales că din cutiile de carton scoate tablete, laptop-uri și chiar un telefon.

Ieșirea din sărăcie trece prin online. Donații IT pentru copii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:02 0:00

Bucuria a fost imensă pentru cei 12 copii ai familiei Parancea, care locuiesc toți într-o cameră de câțiva metri pătrați, împreună cu părinții lor. Șapte dintre ei merg la școală și doi la grădiniță în Buftea, o localitate în apropiere de București.

„E necesar să meargă cu ele la școală, să meargă să învețe, să iasă și ei ceva chiar dacă suntem amărâți așa cum suntem, dar să învețe și ei carte. Și le-ați dat o posibilitate să-și poată face temele, să mai și să joace. Le-ați dat o bucurie foarte mare!”, mărturisește Florina Parancea, mama micuților.

Bogdan Constantin, voluntarul care le-a adus micuților tabletele și laptopurile mult dorite
Bogdan Constantin, voluntarul care le-a adus micuților tabletele și laptopurile mult dorite

Totul a început de Crăciun

Povestea inițiativei celor trei tineri a început anul trecut, de Crăciun, când unul dintre ei a postat un anunț pe o rețea de socializare.

Am început de Crăciun, anul trecut, deci în iarna lui 2019 m-am oferit să repar trei calculatoare gratuit prietenilor din lista mea de Facebook. Și pe lângă ce am reparat au fost câteva persoane care mi-au donat trei echipamente în ideea de a le repara eu și să le donez mai departe”, susține George Pușcaș, inițiatorul acțiunii de voluntariat.

„Și apoi când am căutat cine e interesat să primească aceste trei echipamente am observat că este o cerere foarte mare, au fost foarte multe comentarii, postări că își doresc și ei și când am văzut că este această nevoie mare am zis să nu ne oprim și să continuăm”, adaugă Pușcaș, în timp ce telefonul îi sună necontenit în buzunar. Sunt fie donatori care vor să-l ajute cu laptopuri sau tablete folosite, fie oameni care au nevoie disperată de ele pentru copii.

George Puscas, voluntarul care a demarat această inițiativă
George Puscas, voluntarul care a demarat această inițiativă

De la trei calculatoare donate, un an mai târziu, aceștia primesc sute de computere și tablete de la oameni din toată țara pe care le recondiționează și apoi le donează copiilor care nu-și pot permite un laptop sau o tabletă. Astfel, în mai puțin de un an, au strâns maldăre de tastaturi, mouse-uri, monitoare și unități centrale, tablete, telefoane și laptop-uri. De la cele mai vechi modele până la unele aproape noi. După ce le descarcă în curtea casei unuia dintre voluntari, le sortează, apoi le evaluează și decid ce se poate salva și ce nu. Unele ajung la reciclat, însă cele mai multe prind viață din nou și reintră în circuitul educațional informal creat de acești trei tineri.

Voluntarii livrează în București zi de zi laptopuri și tablete
Voluntarii livrează în București zi de zi laptopuri și tablete

„Fără un astfel de echipament e aproape imposibil să ții pasul cu timpurile pe care le trăim. Cu lecțiile, cu informațiile, cu știrile. Cu orice altceva. Deci majoritatea activităților acum sunt în mediul online și este nevoie de aceste echipamente să acceseze mediul online cu ele”, adaugă George Pușcaș.

În mod normal, cei trei voluntari reușesc să repare chiar și 20-30 de dispozitive electronice pe săptămână. Totul depinde de gradul de uzură și de componentele necesare. Astăzi livrează un calculator pentru doi frați din București prin intermediul Luminiței Gheorghe, cea care a auzit de campania lor pe internet și le-a cerut ajutorul. George cară cutia cu toate electronicele la mașina Luminiței parcată pe o stradă din centrul Capitalei, unde îi explică pe îndelete ce vor primi tinerii din partea lor.

„Am luat acest calculator pentru doi frați, care sunt la liceu și nu au posibilitatea să-și cumpere un calculator, n-au nici telefoane și îi va ajuta să facă școala online. (...) Mă bucur că putem ajuta copiii împreună. Eu am aflat de inițiativa lor de pe internet și doresc să ajut acei copii și prin intermediul lor am posibilitatea aceasta”, susține Luminița Gheorghe.

Școala online, un vis imposibil pentru mulți copii

Pentru Cristi Onofrei, voluntarul care s-a alăturat proiectului inițiat de George, IT-ul este mai mult decât un salariu generos și munca într-o companie de renume.

„Noi nu ne gândim la ziua de mâine, la ziua de poimâine. Ne gândim la anii care or să urmeze, anii în care copii nu or să aibă o educație, nu o să aibă posibilitatea să se angajeze într-un loc pentru că au ratat startul, mai ales că acum sunt foarte multe școli unde copiii nu au echipamente, în zonele rurale inclusiv”, mărturisește Cristi Onofrei, în timp ce conduce spre o nouă livrare prin aglomerația Capitalei.

Conform unui studiu IRES, doar 68% dintre copii au acces la laptop-uri sau tablete, ceea ce înseamnă că 32% dintre elevi rămân în afara sistemului de educație, proporție substanțial mai mare decât procentul de 9%, adică 250.000 de copii, indicat de Ministerul Educației în luna mai. Numărul copiilor care nu pot participa la educația online este de 903.870 elevi, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea oficială.

Normal că noi vedem altfel lucrurile pentru că nouă ni se cer aceste echipamente în prima fază, deci clar nu le au. Este o nevoie acută de echipamente în fiecare casă. Nu s-au primit de la școală pentru toți elevii”, susține Pușcaș.

Conform unui studiu IRES, doar 68% dintre copii români au acces la laptopuri sau tablete
Conform unui studiu IRES, doar 68% dintre copii români au acces la laptopuri sau tablete

Copiii vulnerabili devin și mai vulnerabili în pandemie

Pentru cei peste 275.000 de copii din învățământul obligatoriu care nu mergeau la școală la începutul anului, situația a devenit și mai dramatică odată cu închiderea școlilor, pe fondul crizei pandemice, avertizează Salvați Copiii, într-un comunicat de presă de la mijlocul lunii noiembrie.

„Situația copiilor vulnerabili s-a degradat constant în ultimele luni, odată cu evoluția pandemiei și a impunerii unor restricții sociale, care pentru ei s-au tradus în marginalizare și, în foarte multe cazuri, în restricționarea dreptului la educație”, susțin reprezentanții organizației umanitare.

Astfel, potrivit studiului Salvați Copiii „Impactul crizei COVID 19 în educația copiilor”, din luna aprilie 2020, realizat în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației, cifrele indică o situație îngrijorătoare. 36% dintre respondenți afirmau că nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate, în timp ce 50% dintre familii spuneau că au fost nevoite să reducă cheltuielile. Produsele de îngrijire și alimentele au fost principalele cumpărături afectate. Nu în ultimul rând, sub 20% dintre familii aveau acces la internet de pe laptop, dektop sau tabletă.

Pandemia de COVID-19 i-a pus într-o situație și mai vulnerabilă pe copiii care erau deja dezavantajați și pe familiile acestora. 35,8% din cei 3,7 milioane de copii ai României sunt în risc de sărăcie și excluziune socială, atrage atenția UNICEF România.

400.000 de copii de vârstă școlară nu merg la școală, iar peste 50.000 de copii sunt separați de familiile lor, în mare parte din cauza sărăciei, violenței sau abandonului.

Peste toate aceste date și cifre sumbre, se mai adaugă și birocrația programelor guvernamentale de sprijinire a copiilor cu tablete și laptopuri. Chiar și atunci când sunt disponibile aceste tablete, părinții susțin că școlile îi obligă să semneze pentru ele, iar dacă se strică, ei sunt buni de plată, ceea ce pentru cele mai multe familii cu venituri modeste înseamnă încă o povară financiară pe care nu și-o pot permite.

Am înțeles că răspunzi pentru ele. Ți le dă… Proces verbal. Dacă e, le plătești. Da, da. Cum sunt la mine mai mulți copii și vor să ia o tabletă, se joacă așa și îi cade jos. Și la condițiile pe care le avem noi aici, vă dați seama”, susțin aproape la unison soții Parancea în fața celor trei voluntari.

E greu. În mare parte mi se pare foarte greu. Pe mine mă bucură că totuși copiii sunt fericiți când ne văd, când… Nu prea se gândesc ei neapărat la neajunsuri, dar le văd eu”, adaugă Bogdan Constantin, voluntarul care astăzi le-a făcut micuților cea mai mare bucurie.

În întunericul ce se lasă peste Buftea, fețele celor 12 copii luminate de ecranele laptopurilor și tabletelor primite în dar caută curioase informații care mai de care mai intersante. De la desene animate până la cântăreți populari și clipuri amuzante, mezinii familie Parancea au păștit dintr-o dată, împreună, în era digitală.

XS
SM
MD
LG