Linkuri accesibilitate

VIDEO Valeriu Nicolae, candidatul independent care (aproape) a câștigat alegerile. „Oamenii noștri politici sunt fie extremiști, fie lași”


Valeriu Nicolae e la un pas de a intra în Parlament ca deputat independent
Valeriu Nicolae e la un pas de a intra în Parlament ca deputat independent

După o campanie electorală exclusiv online, lui Valeriu Nicolae i-au lipsit doar 17 voturi ca să ajungă în Parlamentul României. În timp ce aștepta rezultatele contestațiilor, Europa Liberă a stat de vorbă cu candidatul independent Valeriu Ciolan Nicolae.

Familia lui Valeriu Nicolae se trage dintr-un sat de romi de lângă Caransebeș, însă traseul profesional l-a plimbat pe cunoscutul activist civic prin toată lumea. De la companii de software din America de Nord și până în prima linie a conflictului din Siria, ca observator al unui cunoscut ONG internațional. Însă de mai bine de 10 ani, Valeriu Nicolae convinge copiii din cartierul Ferentari să se țină de școală. Îi ajută cu temele, dar și să-și urmeze pasiunile în sport, dans sau muzică. În tot acest timp, alături de el s-au strâns sute de voluntari dornici să facă o schimbare în viețile copiilor defavorizați.

Anul acesta, Valeriu Nicolae s-a decis să candideze la alegerile parlamentare independent, după ce în trecut a fost unul dintre fondatorii partidului PLUS. Într-o postare pe Facebook, el a arătat că a reuşit să strângă 13.168 de semnături, o parte dintre acestea fiind depuse online, dar şi că ar fi avut nevoie de 9.500 de semnături pentru a putea candida.

Pentru un candidat independent, strângerea de semnături e cea mai grea parte, mai ales dacă nu are o logistică de voluntari sau membrii unui partid politic în spate. Apoi urmează un întreg parcurs electoral cu buget de campanie adeseori pus la bătaie din fonduri proprii și nu în ultimul rând o cursă pentru voturile alegătorilor, contra candidaților din partidele consacrate, ale căror imagine și notorietate contează foarte mult în momentul în care oamenii pun ștampila pe aleșii care vor forma viitorul legislativ.

Parlamentul României este format din 465 de parlamentari – 136 de senatori și 329 de deputați. Pentru stabilirea lor, este nevoie deo matematică electorală complicată.

Autoritățile electorale stabilesc pe fiecare circumscripție un coeficient electoral. Acesta se calculează împărțind numărul total de voturi exprimate în circumscripția respectivă la numărul de deputați, respectiv de senatori care vor reprezenta în Parlament județul respectiv. Numărul de parlamentari pentru fiecare circumscripție este stabilit dinainte, pe criteriul reprezentativității: un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Coeficientul electoral rezultat din această împărțire este unul întreg, fără rotunjirea zecimalelor în sus sau în jos.

În cazul candidaților independenți, pentru a prinde mandat în Parlament ei trebuie să obțină cel puțin atâtea voturi cât este coeficientul electoral din circumscripția unde au candidat.

Candidații independenți sunt extrem de importanți în arhitectura politică a oricărui parlament democratic. Ei pot fi mai greu convinși să negocieze în numele unui interes de partid sau de grup o inițiativă legislativă.

Campania electorală a lui Valeriu Nicolae a fost una cu totul atipică pentru alegerile din România. Desfășurată strict online, fără consultanți politici și cu buget zero alocat afișelor electorale și aparițiilor TV. Duminică, la afișarea rezultatelor, Valeriu Nicolae a aflat că îi lipseau doar 31 de voturi ca să intre în Parlamentul României ca deputat independent de București. În total, 16.344 de bucureșteni i-au acordat încrederea politică.

Între timp, în urma contestațiilor, acestuia i-au mai lipsit doar 17 voturi ca să devină oficial cel mai nou independent din noua legislatură, însă BEC a decis să respingă restul contestațiilor.

Valeriu Nicolae a devenit, cu sau fără voia sa, în aceste zile, chintesența expresiei „Fiecare vot contează”.

Valeriu Nicolae despre regretele post-campanie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

  • Regrete post-campanie: poate ar fi trebuit să investesc mai mult în Facebook
  • Presa mainstream: o dezamăgire, nu am fost invitat la nicio televiziune în campanie
  • Revenirea în USR- PLUS: nu exclud, dar e nevoie de o reformă
  • Despre PNL: majoritatea oamenilor care sunt aleși din PNL sunt impostori
  • Incidentul Colțescu: e foarte mare nevoie să ai răspunsuri dure împotriva rasismului
  • AUR: va fi izolat rău

Europa Liberă: Campania electorala s-a terminat. Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați face-o din nou?

Valeriu Nicolae: (Oftează) Nu știu dacă aș face-o sau nu.

Vă simțiți obosit, frustrat?

Valeriu Nicolae: Chiar nu, nu e nimic deosebit, nu mă simt nici rău, nici bine.

Europa Liberă: Cum vi se pare procesul de a te înscrie și a candida din perspectivă independentă la Parlamentul României? Ați schimba ceva la acest proces?

Valeriu Nicolae: Nu cred ca as schimba mare lucru la el, as verifica mult mai atent semnăturile. E bine ca e nevoie să strângi semnături, că în felul ăsta, cumva, candidatura ta e validată, dar dacă semnăturile alea sunt degeaba, atunci n-are niciun sens. Eu am bătut 22 de partide care au strâns voturi din toată țara, iar în București am bătut 28. Unele dintre aceste partide au avut sute de mii de semnături strânse. Cum s-a întâmplat lucrul ăsta? Sunt candidați independenți care au strâns peste 20.000 de semnături, cum e Gabriel Oprea, dar care a fost votat de 800 de oameni. Știu cum e cu strânsul de semnături. E greu să le strângi și mă îndoiesc că majoritatea celor care au prezentat semnăturile chiar sunt semnături strânse de adevăratelea. Cred că sunt semnături strânse prin niște agenții. E un business să strângi semnături, deci nu cred că ei, candidații, le-au strâns. Candidatura mea a fost candidatura unei comunități, iar lucrul ăsta e o senzație foarte plăcută, să vezi oameni care stau lângă tine, care cred în aceleași valori, cu care te poți certa fără să te gândești că trebuie tu sau el sau ea să aibă dreptate, ci te certi ca să găsești ideea cea mai bună.

Europa Liberă: Aveți ceva să vă reproșați ca strategie de campanie?

Valeriu Nicolae: Da, a fost grabită. Aș fi putut să fac câteva lucruri diferit. Cred că m-am încăpățânat un pic cam mult să nu am nimic plătit pe Facebook, să nu fie nimic făcut, panouri publicitare. Și da, a fost prea târziu, un pic prea tarziu. Dacă aș mai fi avut vreo două zile, aș fi intrat în Parlament. Dar în rest nu, am făcut o campanie foarte cinstită, fără niciun ban public, toți banii au fost banii cheltuiți de la mine. Am vrut să văd dacă se poate face o campanie de felul asta. Am cheltuit sub 2.000 de euro, deci, da, se poate. E clar că un candidat independent sau o candidată independentă - dacă strânge în jurul ei sau în jurul lui un număr bun de oameni și dacă a făcut niște chestii demonstrabile în spate - poate să câștige.

  • Am semnalat apariția AUR, da nu m-a băgat nimeni în seamă

Europa Liberă: Apropo de campanie, din aceasta organică, așa cum susțineți că ați avut și dumneavoastră, a mai existat o forță politică care a surprins și șocat în același timp opinia publică, tot cu o campanie din câte se pare, până în acest moment, destul de organică, cu foarte puțini bani investiți.

Valeriu Nicolae: Nu e adevărat. AUR a investit masiv.

Europa Liberă: Pe Facebook, conturile lor arată că, în ultima lună, au investit sub 2.000 de euro, iar contul lui George Simion nu a investit niciun ban în postări plătite în ultima lună.

Valeriu Nicolae: Au fost. Am văzut foarte multe afișe de-ale lor, enorm de multe afișe, foarte multe postere care costa bani.

Europa Liberă: Deci i-ați observat în campanie? Și nu ați semnalat acest derapaj în discursul lor, catalogat drept extremist?

Valeriu Nicolae: Ba da, am semnalat, dar degeaba l-am semnalat că nu m-a băgat nimeni în seamă. Și dumneavoastră mă băgați în seamă după ce s-au terminat alegerile, deci presa a făcut aceeași mârlănie pe care o face de fiecare dată. Se uită numai la candidații care provoacă scandal și creează entertainment, creează știri, nu se uită la oamenii valoroși, la oamenii buni. Nu se uită la oamenii cu care nu sunteți obișnuiți. Toată lumea stă în fundul acelorași mârlani și impostori. Și după aceea tot presa se plânge că suntem plini de mârlani și impostori. Lipsa asta de logică, ca să nu zic de etică și deontologie profesională, pare că nu încurcă pe nimeni. Am auzit jurnaliști foarte hotărâți că „bai, trebuie să facem și să dregem”, jurnaliști cărora atunci când le-am spus că legea prevede să fim invitați ne-au spus da, 3.000 de euro pe 15 minute.

Europa Liberă: Nici la televiziunea publică nu ați fost invitat, unde aveați dreptul conform legii?

Valeriu Nicolae: Nu, n-am fost nicăieri, n-am fost invitat nicăieri.

Europa Liberă: Cum vă explicați victoria AUR? Mai bine zis scorul fulminant pe care l-au obținut.

Valeriu Nicolae: Fiindcă lumea e sătulă de politică. Eu am bătut AUR lejer peste tot în București, am bătut și PMP-ul într-un sector din București. PMP care a avut un buget enorm, deci e ridicol. Lumea s-a săturat de politicianul clasic. Orice partid nou dacă apare la alegerile următoare, o să ia tot 8%.

Europa Liberă: Dincolo de apariția relativ recentă, succesul AUR oare nu are legătură și cu pedala emoțională pe care au apăsat la maximum? În special în diaspora?

Valeriu Nicolae: Tot timpul noi avem frustrarea asta. Întotdeauna o să ai undeva între 10 și 18% din oameni care sunt frustrați permanent. Atunci, dacă știi să sapi un pic în frustrările lor, o să câștigi. Dar să fim serioși - AUR nu e o chestie nouă. Omul (n.r. - George Simion) a participat la alegerile parlamentare și a avut reclame peste tot prin București.

Europa Liberă: Unde a obținut un scor dezastruos, puțin peste 1%.

Valeriu Nicolae: Da, dar să ne gândim că a avut foarte multă reclamă în același timp. Am văzut corturi, foarte multe corturi cu fața acestui om.

Valeriu Nicolae despre rolul independenților în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
  • USR PLUS are nevoie de reformă

Europa Liberă: Ce poate face un parlamentar independent într-un Parlament în care mai toate inițiativele legislative se negociază între diferite alianțe politice mai mult sau mai puțin vizibile? Ce ați fi făcut dumneavoastră, de exemplu?

Valeriu Nicolae: Păi, în primul rând,mi-aș fi dorit să fac o platformă. Același tip de platformă civică pe care am creat-o cu candidatura mea în Parlament. E una să fii de unul singur și alta e să te duci cu 250 de oameni în Parlament, să bați la ușa fiecărui parlamentar și să-l întrebi: sunteți de acord cu violența domestică? Și sunt convins că n-o să fie unul care să spună că e de acord. Și atunci, în fața a 250 de oameni, o să spună că trebuie să facem ceva. Și dacă ai exact ceea ce vrei să faci, îi pui să semneze. Tipul ăsta de presiune nu l-a făcut nimeni. Se poate face și trebuie făcut. Până în acest moment, noi n-am avut parlamentari cărora chiar să le pese. Am avut parlamentari care interpretează un rol acolo. Ei devin brusc demnitari, se transformă. Cum au fost pentru mine cazurile domnului Barna și a domnului Ghinea. Sunt cazurile cele mai bune. În momentul în care i-am cunoscut erau niște tipi formidabili. Acum nu-i mai recunosc nici pe unul, nici pe celălalt. Interpretează niște roluri proaste.

Europa Liberă: Să înțeleg că excludeti o revenire în Alianța USR- PLUS sau o revenire într-un partid politic?

Valeriu Nicolae: Nu știu, habar n-am. Am fost printre fondatorii PLUS. Ideile de la început ale PLUS m-au atras foarte tare. Suntem departe de ideile alea. Ideile USR-ului de la început m-au atras tare. Suntem foarte departe și de ele. Sigur, dacă USR PLUS se va reforma, poate. Dar nu, nu m-am gândit la asta.

Europa Liberă: Ați vorbit foarte mult în spațiul public despre plagiate și impostură. A fost un demers parte din campania dumneavoastră electorală sau în paralel cu aceasta?

Valeriu Nicolae: Eu scriu de mai bine de 10 ani despre asta. Faptul că doar acum se vorbește despre asta e altceva. Că a fost aproape de o campanie electorală poate, dar nu, n-a fost un demers politic. Că am scris-o diferit, că am renunțat la stilul academic, jurnalistic tipic în care tu doar dai informația și lași pe cititor să tragă concluzia, da. Am scris diferit, am scris foarte sarcastic, foarte dur, opinie. N-am mai încercat să fiu jurnalist, am încercat să fac tot posibilul să ajungă la publicul care ar trebui să audă chestia asta. Când m-am gândit cum s-o scriu, m-am gândit la rudele mele care au votat PSD foarte mult timp

Europa Liberă: E ceva ce veți continua să faceți ca demers în spațiul public?

Valeriu Nicolae: Nu știu, deocamdată am nevoie de o pauză, e foarte greu să faci treaba asta și mă surprinde că nu o faceți voi, jurnaliștii.

Europa Liberă: Dar sunt redacții care au publicat investigații despre impostura academică sau profesională.

Valeriu Nicolae: Da, dar nu aș vrea doar jurnaliștii de nișă că fac asta. Vreau să-i văd pe cei de la televiziunile pricopsite, pe domnul Gâdea să facă jurnalism despre oamenii lui Dan Voiculescu, de exemplu.

Europa Liberă: Cum vi se pare noua structură a Parlamentului?

Valeriu Nicolae: Mi se pare aberant ca USR -PLUS să fie în alianță cu PNL și cu UDMR. UDMR-ul e un partid vomitiv, e o mișcare etnică plină de impostori. Alianța asta n-are nici un sens, iar PNL- ul are nevoie să se reformeze. Sunt câțiva oameni chiar foarte buni în PNL, însă, din păcate, majoritatea oamenilor care sunt aleși din PNL sunt impostori.

Europa Liberă: Haideți să ieșim puțin din sfera politică și să vorbim despre incidentul cu arbitrul român Sebastian Colțescu. Cum vi se pare gestul acestuia?

Valeriu Nicolae: E destul de ciudat să te duci să-i zici ăluia, „bă, ăla negru!”. Mai ales cu UEFA e foarte problematic. Înseamnă că Colțescu n-a trecut printr-un training d-ăsta absolut firesc de cum să vorbești cu jucătorii, deci e mai mult prostie decât rasism, dar nu știu exact incidentul. Oricum, eu am lucrat cu UEFA pe campania „Respect”. E foarte mare nevoie să ai răspunsuri dure împotriva rasismului, mai ales că din ce în ce mai mulți jucători care vin sunt jucători străini, deci nu sunt albi. Și atunci există și o sensibilitate. Adică oamenii ăia au fost abuzați ani de-a rândul, s-a aruncat cu banane în ei, au fost… Doamne, ce scandări am auzit pe stadioane! Îngrozitoare. Și atunci există o sensibilitate. Ca să repari sensibilitatea aia tu, ca arbitru, ar trebui să fii foarte pregătit să nu faci o gafă de felul ăsta. Dacă cumva a fost îndeajuns de prost să zică în română „ăla negru”, probabil clar cei care au auzit au înțeles alt termen. Dar nu se traduce negru la fel cu termenul peiorativ de „nigger” (n.r. - cioroi).

Valeriu Nicolae despre cazul Colțescu și rasismul din campania politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:20 0:00

Europa Liberă: Dumneavoastră, în această campanie electorală, v-ați confruntat cu astfel de remarci?

Valeriu Nicolae: Am avut două chestiuni: una de la Turcan, care a dat o chestie că am scris eu despre nevastă-sa, s-a trezit Valeriu Turcan să zică o chestie care pute a rasism, dar un rasism din ăla elegant și ascuns. Și de la Neamțu, care e un dobitoc, deci acolo n-am ce să discut. A făcut o gafă pentru care poate să intre în pușcărie. Norocul meu e că eu chiar sunt liberal și poți să zici orice cretinătate pe care vrei s-o zici. În general, eu cred că noi, în România, am făcut niște progrese. România a făcut pași foarte importanți pe partea asta și e foarte bine că avem discuția asta. Cred că dacă cineva m-ar fi făcut țigan în public și ar fi zis o chestie dură, cred că mi-ar fi dublat lejer numărul de voturi. Rasismul e din ce în ce mai sancționat în România și asta e un lucru bun. În același timp, există și reversul medaliei. Avem și tendința să ne ducem în extreme și, brusc, orice chestie e interpretată ca fiind rasistă, misogină sau sexistă. Și atunci supapa devine AUR. Oameni care au fost obișnuiți toată viața să-și trosnească nevestele sau să zică nu știu ce inepție se consideră reprezentați de un discurs legionar. Vomitiv atunci când vine vorba de discursul AUR, e un eufemism. Nu știu ce termen să folosesc.

Europa Liberă: Vă îngrijorează că ar putea crește până în 2024 încât să devină o forță politică serioasă, cum au devenit aceste mișcări politice în Ungaria sau Polonia?

Valeriu Nicolae: AUR e foarte diferit de aceste mișcări. Nu putem să comparăm Fidesz cu AUR. Nu e o mișcare de același tip ca AUR. E construită cu totul altfel.

Europa Liberă: AUR e mai aproape de Zorii Aurii din Grecia decât de Fidesz, atunci?

Valeriu Nicolae: Oh, da. Mult mai aproape. Și Golden Down a eșuat dramatic, a dispărut practic din peisajul politic.

Europa Liberă: Atunci AUR e doar un puseu politic?

Valeriu Nicolae: Va fi izolat rău. Nu știu dacă o să dispară. Partide extremiste vor exista mereu. Cel mai probabil o să se rupă în două, trei. Partidul România Mare a strâns pe toată țara de opt ori mai puține voturi decât am strâns eu, un țigan român, ca să fim clari. Partidul Vatra Românească la fel. Eu am strâns mai multe voturi în București decât au strâns ele în toată țara. Cred că multă lume a votat AUR neștiind despre ce e vorba. Ceea ce mi se pare iarăși o dovadă a faptului că noi nu mai avem jurnalism în România e că abia acum discutăm despre cine sunt oamenii din AUR și că brusc presa s-a trezit să întrebe cine sunt ăștia.

Europa Liberă: Dincolo de vina presei, există și o vină a partidelor politice că nu au discutat teme legate, de exemplu, de pandemie, de teama să nu fie catalogați drept conspiraționiști?

Valeriu Nicolae: Oamenii noștri politici sunt fie extremiști, fie lași. Eu n-am văzut niciun politician care să zică: „Bă, dar tu n-ar trebui să mă alegi pe mine. Nu corespundem. Tu ai idei tâmpite pentru partidul meu. Du-te și votează alt partid!”. Trăim într-o democrație, deci e absurd să te gândești că trebuie să fii iubit de toată lumea. Chestia asta politicianul român pare să n-o înțeleagă. Campaniile electorale au fost catastrofale. USR- PLUS prezintă că ceeea ce au făcut în București e senzațional. Nu, e un dezastru. Au scăzut cu mai mult de zece procente. Au luat cam același număr de voturi ca în 2016, când USR a fost de unul singur. PNL-ul, Doamne ce campanie tâmpită au făcut!

Europa Liberă: Cum a arătat profilul candidatului care a votat pentru Valeriu Nicolae?

Valeriu Nicolae: Obsesia asta cu profilare și sondaje - deși demonstrabil că nu funcționează- - e o tâmpenie. Prezentau Pro România la 9-10%, ori Pro România a fost sub 4,2%! E o diferență enormă. Vedem din ce în ce mai mult că sondajele nu funcționează. E demonstrabil. Azi nu mai ai un singur post de televiziune. Nu mai merge să faci poll-uri pe 3.000 de oameni. Mergea când aveai TVR-ul și încă două televiziuni. Acum ai 10 posturi de televiziune plus Facebook-ul. E ridicol! Eu încercat să fiu foarte constant cu cine sunt eu. Am spus exact ce am vrut, toată comunicarea a fost scrisă de mine, nu mi-a scris nimeni o vorbă. Am făcut o campanie cât se poate de cinstită.

Europa Liberă: Având în vedere numărul mic de voturi care v-au lipsit ca să câștigați, putem spune că sunteți exemplul viu al sloganului „Fiecare vot contează”.

Valeriu Nicolae: (Râde) Da, n-am vrut să fiu eu exemplul ăsta, dar mă bucur că sunt. În campania asta am avut foarte multe de câștigat. Nu regret că am făcut o campanie de felul ăsta.Poate ar fi trebuit s-o fi gândit un pic diferit, dar în același timp îmi pare foarte bine că nu am făcut-o.

Europa Liberă: Veți candida din nou la următoarele alegeri?

Valeriu Nicolae: Până la următoarele alegeri, sper să avem oameni mai buni ca mine care vor să candideze. Oameni care sunt voluntari cu noi la Casa Bună. Aș vrea ca pe o parte dintre ei să îi ajut în așa fel încât ei să poată fi candidați.

Europa Liberă: Independenți sau într-un proiect politic al dumneavoastră?

Valeriu Nicolae: Asta cu un proiect politic al meu nu există. Depinde de ei cum vor s-o facă. Eu cred că avem nevoie de voci independente. Cred că orice Parlament are nevoie de voci independente. Nu cred că un Parlament ar trebuie să fie unul alcătuit din independenți, dar cred că e nevoie de ceea ce americanii numesc „watchdogs” (n.r.- câini de pază). Și cum noi nu mai avem watchdogs în societatea civilă, atunci singura soluție e să-i ai în Parlament.

XS
SM
MD
LG