Linkuri accesibilitate

VIDEO Vot în Las Fierbinți. Ce au înțeles adevăratul Celentano și sătenii săi din întrebările lui Iohannis


VIDEO. Vot în Las Fierbinți. „Păi dacă am zis DA, nu iese tot Băse... ăsta, Iohannis?”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

Vot în Las Fierbinți. „Păi dacă am zis DA, nu iese tot Băse... ăsta, Iohannis?”.

Adevăratul Las Fierbinți se cheamă Fierbinți-Târg și e oraș, în scripte. Oamenii care trăiesc în zona devenită loc de pelerinaj pentru fanii serialului au ieșit să voteze, dar întrebările lui Iohannis i-au dat peste cap. Concluzia: „Ce-o ieși ,o ieși”.

În cel mai filmat sat din România, poliția te ia din scurt: de ce filmezi fără să ceri voie? În cinci minute, șeful de post din Fierbinți-Târg își pune râzând la punct subalternul, în relația cu presa: „S-a supărat că n-are bască! De ce n-ai, mă, bască?”. Agentul, fâstâcit că a greșit și că, într-adevăr, nu are șapca regulamentară de poliție pe creștet, iar presa poate filma oriunde pe domeniul public, scapă doar întrerupt de un șofer glumeț, dintr-o Dacie străveche de Ialomița, care se cunoaște cu șeful de post: „Șefu’, îmi dați voie să votez?”. „Poți să votezi, măi, și tu! Dar tu ai voie să porți centura la volan?”, i-o întoarce polițistul.

Casa adevăratului Celentano, bețivul satului din serialul Las Fierbinți, a ajuns obiectiv turistic, cu locație publicată pe GPS. De când cu filmările, care durează de 8 ani, viața lui Niculae Constantin, zis și „Bucă” – „de la fesă”, după cum ține să sublinieze –, s-a schimbat. În bine, pentru că „Bucă” chiar era bețivul satului. Așa i-a și ajuns casa loc de filmare în serial.

„Bețivul l-au găsit, eu eram în floare. Eram cel mai bețiv din sud-estul Europei. Mă mândresc acum. Domne, pe unii i-a terminat băutura. Pe mine m-a consacrat, dracului! Mie mi-a schimbat cât de cât viața (serialul n.r.). Nu mai beau din 2015. Nu mai fumez. Pentru mine e bine, am avansat cu ceva. Toți îmi ziceau, băi Bucă, bă, las-o dracului de băutură. Dar după ce m-am lăsat, o perioadă de timp mă duceam la filmare și ziceau – Bucă, apucă-te dracului de băut, mă, că n-ai niciun chef, n-ai niciun aspect. Ei se obișnuiseră cu mine beat”, povestește adevăratul Celentano, așezat pe o bancă, în curtea care i-a devenit decor de film și pe care nu are voie să o schimbe, prin contract, cu nimic, căci altfel strică atmosfera de Las Fierbinți.

Adevăratul Celentano își amintește de Europa Liberă, de pe vremea comuniștilor, când asculta radioul clandestin împreună cu taică-său, și la cea mai mică mișcare pe uliță îl închideau. Acum, în vremea democrației, e nemulțumit de toți primarii care au fost în Fierbinți: „La nivel de primărie, nu se mișcă nimic. Niciodată n-a tras apă, canal. Uite, dincolo, vizavi, e locația unde se filmează Dalida. În partea asta, aici, unde e gardul ăla albastru, a fost casa unde s-a filmat frizeria lui Mitică, pe colț s-a filmat Oaie. Toți întreabă, care vin: domle, n-aveți primar în comuna asta?”.

La barul lui Bobiță, pe malul lacului Dridu, patronul „Neamțu” este și el supărat din același motiv: primăria nu se implică deloc în dezvoltarea infrastructurii, deși localitatea a devenit celebră, grație serialului Las Fierbinți, iar lumea face pelerinaj la barul său, să-și facă „selfie”-uri și să bea o bere „la Bobiță”.

Barul din Fierbinți a ajuns atracție turistică.
Barul din Fierbinți a ajuns atracție turistică.

Referendumul, pe limba fierbințenilor: „Păi dacă am zis DA, nu iese tot Băse... ăsta, Iohannis?”

Au ieșit fierbințenii la vot? Și mai ales, cum s-au descurcat cu cele trei buletine de vot? „Nu prea era (lume - n.r.) acolo. Eu am fost. Era o tabletă acolo, mi-a luat buletinul și pe urmă te întreabă: câte vrei, mă, două, trei, toate? Toate, mă! Mai mulți erau acolo în comisie, decât care erau să voteze”, povestește „Bucă”, în curtea lui de Celentano.

Bătrânul Costel Țurcă, 72 de ani, scoate din buzunar un buletin vechi, rufos, din cele gri, și se mândrește cu colecția de ștampile de prezență la vot, pe care le-a strâns de-a lungul vieții.

Am votat tot. Mi-a dat buletine, mi-a dat trei foi de-alea. Am votat și ce-o ieși o ieși. Păi dacă am zis DA, nu iese tot Băse... ăsta, Iohannis?”, întreabă bătrânul Țurcă, în față „La Oaie”, la magazinul din Las Fierbinți. Un consătean râde de alături, din căruța plină de fân: „N-are bre, treabă, cu Iohannis...”.

Când îl întrebi dacă tot a votat DA, ce a înțeles că scria în întrebările lui Iohannis, bătrânul știe el mai bine: „Da’ n-am citit, tată, nimic, dacă sunt bătrân. Îmi pare rău că a venit Mazăre în țară și îl scoate acum afară din pușcărie. De ce? Păi câți bani a cheltuit ăsta acolo în Costa... Trăia țara noastră un an. Și Elena Udrea, și ailaltă, Bica aia. Păi dacă vine pe mâna mea? Aaa...”. Urmează o serie de torturi medievale, pe care bătrânul le-ar aplica fără milă celebrilor inculpați ai acestei țări.

Din mersul bicicletei, o fierbințeancă cu ochelarii pe nas se grăbește să meargă la vot: „Acuma mă duc acasă, mi-am făcut bagajele. Și pe urmă plec acolo, mă duc la vot. Votez la amândouă. Cum să nu votez? Votăm totul”.

Totul, dar nu e prea clar ce. Ce e cu referendumul? „E întrebarea că, vezi Doamne...”, se poticnește biciclista, apoi îți oferă înțelegerea pe limba ei: „Mai bine ar fi să fie – ăia care au furat și astea... Să-i bage! Să le ia și casele, și tot. Vedem noi, ce-o ieși...”.

În fața primăriei din Fierbinți, e nuntă, peste drum de secția de votare. Cântă lăutăreasca dintr-o boxă portabilă, iar nuntașii țopăie a veselie.

Domnul Călin a votat doar la europarlamentare, la referendum a zis pas, nu s-a băgat: „Ne-a întrebat dacă vrem să votăm și referendum, și europarlamentare. Eu m-am rezumat doar la europarlamentare. Nu prea au fost înțelese întrebările și din motivul ăsta, de ce să fac ceva în neregulă? Adică să zic da sau nu, mai bine m-am abținut. Nici nu am auzit vreo dezbatere publică să se înțeleagă ce vrea până la urmă preșeidntele cu da și nu?”.

Totuși, chiar nimic nu a fost clar din acest referendum, la Fierbinți? „Justiția să fie independentă nu știu, nu mi se pare un lucru... făceau ce vor ei dacă nu au un stăpân”, zice domnul Călin. Nu tocmai asta ar fi ideea, îl întrebi, ca judecătorii să fie independenți? „Dacă nu ai un stăpân, nu faci nimic. Ca și într-o familie, dacă unul singur dirijează familia, atunci lucrurile merg bine, dar atunci când dirijează și unul, și altul... nu merg bine”, o ține pe a lui bătrânul fierbințean.

Dumitru Chirilă, sătean simplu și un pic formolizat deja, la ora prânzului, a votat DA la referendum. Nu a înțeles ce a întrebat președintele Iohannis, dar a prins tema, în mare. „Am votat și pentru Constituție, și pentru parlamentare. Da, la referendum ne-a întrebat dacă suntem de acord cu Constituția țării și cu judecătorii... Am ales DA, suntem de acord”, spune el, îndepărtându-se cu pași nesiguri.

La barul lui Bobiță, trag turiștii în valuri, să își facă „selfie” cu firma celebră din Las Fierbinți. Micii sfârâie pe grătar, iar berea e 5 lei la 0,33, semn că patronul „Neamțu” s-a prins că celebritatea înseamnă că e rost de taxat turiștii. Patronul nu se bagă să vorbească de politică, dar știe că tot ce a făcut, a făcut pe barba lui, fără ajutor de la primar, și se miră că, deși serialul a pus Fierbinții pe harta României, nicio autoritate nu mișcă un deget să profite de acest lucru.

„La noi, chiar dacă ești mulțumit, chiar dacă ești nemulțumit, cui să îi zici? Cui poți să spui? Că degeaba, rămânem cu aceeași treabă”, e și părerea resemnată a adevăratului Celentano, care până să se schimbe ceva în politică, are de furcă nopțile, cu fanii Las Fierbinți, care vin să-i smulgă suveniruri din gard.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG