Linkuri accesibilitate

Viktor Orbán: FIDESZ e un fel de Mike Tyson. Revista presei maghiare


Premierul ungar spune că alegătorii săi sunt mulțumiți doar când formațiunea politică pe care o conduce îi face KO pe adversari.
Premierul ungar spune că alegătorii săi sunt mulțumiți doar când formațiunea politică pe care o conduce îi face KO pe adversari.

Nanoexodul. Cernavodă. Revelion fără artificii. Patru copii = zero impozit. Obiecte retrase la garaj. Ungaria e cel mai important client al industriei de armament germane.

INTERVIU // MagyarNemzet publică, în Ajun de Crăciun, un interviu cu Viktor Orbán. Întrebat cum vede anul care tocmai se încheie, în care FIDESZ a câștigat detașat alegerile europarlamentare, dar a suferit înfrângeri serioase la alegerile locale, premierul ungar spune că, în politică, competiția este importantă, dar sunt și aspecte care contează mai mult. „Când conduci un partid aflat la guvernare, prima întrebare e dacă țara a devenit mai puternică și, apoi, ce ai făcut tu pentru asta. Dacă privim înapoi, 2019 a fost un an bun. Ungaria este mai puternică acum decât era în 2018: continuă creșterea economică, a scăzut șomajul, au crescut salariile și au scăzut dările către stat”, evaluează Orbán.

Legat de eșecul de la alegerile locale, premierul ungar recunoaște că FIDESZ a pierdut orașe importante, pe deasupra și Capitala, dar spune că degeaba așteaptă lumea ca formațiunea pe care o conduce să câștige mereu și peste tot. E ca la Mike Tyson: degeaba câștiga la puncte, lumea aștepta să o facă prin K.O. Când nu reușea să câștige punându-l pe adversarul său la podea, toată lumea credea despre marele campion nu mai e ce a fost, că a slăbit, iar despre învinsul său, că, deși a pierdut, e mai bun. Este ceva adevăr în toată povestea asta, spune Orbán, dar politica nu înseamnă doar luptă, există viață și după meci, iar de calitatea acestei vieți răspunde în primul rând cel care a câștigat.

RETROSPECTIVĂ // Index trece în revistă cele mai importante momente politice din Ungaria ultimului deceniu: o nouă Constituție, alegeri, plagiate, statul iliberal, planul Soros ș.a.

CARE PE CARE // MagyarNemzet scrie despre problemele legate de lucrările de extindere a centralei nucleare de la Cernavodă, care ar putea fi oprite după ce Washingtonul este tot mai îngrijorat de faptul că cele două reactoare noi ale centralei urmează a fi realizate de o firmă de stat din China.

ÎN NUMELE TATĂLUI // Sâmbătă a fost sfințită Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime" din Debrecen, printr-o slujbă de inaugurare oficiată de mitropolitul Marcu, arhiepiscop al Eparhiei Ungariei şi Budapestei a Bisericii Ortodoxe Ruse, anunță agenția de presă maghiară MTI. Cu o zi mai devreme, Eparhia a depus și piatra de temelie a noii biserici ortodoxe din oraşul maghiar Hévíz.

NANOEXOD // Principalul buletin de știri al postului național de televiziune M1 vine cu o știre preluată de publicațiile pro-guvernamentale: tot mai mulți cetățeni germani emigrează în Ungaria de frica emigranților și a islamizării din țara-mamă. Noii veniși speră să trăiască în pace, în siguranță și fericiți în noua lor patrie. Reportajul M1 prezintă două cazuri, dar nu precizează care ar fi populația de cetățeni germani stabiliți recent în Ungaria sau ce înseamnă „mulți”. Origo încearcă să lămurească lucrurile, după ce grănicerii maghiari au prins, în prima zi de Crăciun, 131 de cetățeni străini încercând să treacă ilegal frontiera Ungariei: „Sunt o groază!”

FONDURI // Pachetul financiar destinat proiectelor culturale şi de învăţământ din afara Ungariei va fi dublat. Suma alocată va crește de la 3,3 milioane de euro anul acesta, la cca. 6 milioane de euro anul viitor, a anunțat secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, citat de MTI.

DECLARATE NULE // Regia Autonomă de Transport din Budapesta a publicat lista obiectelor pierdute anul acesta pe mijloacele de transport în comun din capitala Ungariei. Pe lângă deja obișnuitele documente oficiale, portofele, telefoane mobile și genți, pe listă figurează și o roabă, trei cuptoare cu microunde, un laptop și chiar o pictură, anunță Regia pe pagina sa de Facebook.

FFW // Exportul de armament al Germaniei a atins un nivel record, Ungaria fiind cel mai important cumpărător, informează Deutsche Welle. // Politica familială a guvernului Orbán atinge noi praguri și promite cetățenilor sute de miliarde de forinți pentru a face „mulți, mulți copii”, scrie Portofolio. În plus, începând cu anul viitor, mamele cu patru copii din Ungaria nu vor mai plăti impozit pe venit, anunță MTI. // 444: Din ianuarie, industria cinematografică ungară și producțiile străine filmate în Ungaria intră în atribuțiile Cancelariei Primului Ministru. // În mai multe orașe din Ungaria, jocurile de artificii vor fi interzise de Anul Nou, pentru a proteja animalele. Primăriile roagă cetățenii să nu folosească nici petarde, anunță Index. // Noua clădire a Muzeului de Etnografie din Budapesta poate fi vizitată virtual. // Au apărut noile plăcuțe de înmatriculare pentru autoturismele din Ungaria. Le puteți vedea aici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG