Linkuri accesibilitate

Viktor Orban amenință ieșirea partidului Fidesz din blocul conservator din Parlamentul European


Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban a amenințat că își va retrage partidul Fidesz din Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European dacă blocul conservator aprobă noi reguli interne săptămâna aceasta.

Orban a emis ultimatumul pe 28 februarie într-o scrisoare către Manfred Weber, politicianul german care conduce blocul conservator PPE, cea mai mare facțiune din Parlamentul European.

Grupul parlamentar PPE, care include conservatorii cancelarului german Angela Merkel, se ceartă de ani de zile cu Fidesz. Partidul maghiar a fost suspendat din PPE din 2018, dar are încă 11 parlamentari în grupul PPE din Parlamentul European.

UE l-a acuzat de mult pe Orban că subminează libertățile democratice, mass-media, organizațiile neguvernamentale și statul de drept.

Săptămâna trecută, PPE a propus modificări care să permită grupului Fidesz să fie suspendat sau exclus din blocul PPE. Se așteaptă ca regulile să fie aprobate cu un vot majoritar pe 3 martie.

Suspendarea ar putea urma după vot, dacă Fidesz nu se retrage mai întâi. În scrisoarea către Weber, Orban a scris că modificarea regulilor interne va duce la „suspendarea legal discutabilă a deputaților noștri aleși din grupul PPE”.

"Dacă Fidesz nu este binevenit, atunci nu ne simțim obligați să rămânem în grup", a spus Orban, care este și șeful Fidesz.

Vicepreședintele Fidesz, Katalin Novak, a publicat scrisoarea pe Twitter. Othmar Karas, parlamentar austriac al PPE și vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat că conservatorii vor plăti înainte.

„Nu ne vom permite să fim șantajați. Regulamentele vor fi modificate conform planificării ", a declarat Karas pentru ziarul german Sueddeutsche Zeitung. „Nu voi renunța la poziționarea grupului PPE ca gardian al valorilor și al legii într-un mod credibil, și intern.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG