Linkuri accesibilitate

Viktor Orban: UE ar trebui să anuleze sancțiunile asupra Rusiei


Premierul ungar Viktor Orban

Uniunea Europeană ar trebui să anuleze sancțiunile asupra Rusiei, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban pentru Reuters, pledând pentru reluarea schimburilor comerciale cu Moscova.

Întrebat dacă UE ar trebui să impună noi sancțiuni Rusiei pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, liderul naționalist maghiar a spus:

„Din punctul nostru de vedere, nu vedem de ce ar trebui să facem asta. Dar dacă Uniunea Europeană ar dori să inițieze acest lucru, suntem gata să luăm în considerare ”.

„Ceea ce facem cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei nu este o politică rezonabilă”, a spus Orban, a cărui țară construiește o nouă centrală nucleară cu sprijinul statului rus.

„Ar trebui să fim foarte, foarte duri în ceea ce privește partea militară în raport cu Rusia și ar trebui să fim foarte cooperanți în ceea ce privește comerțul. Suntem foarte slabi în ceea ce privește armata și suntem foarte duri în comerț ”, a adăugat liderul de la Budapesta.

La sfârșitul anului 2017, majoritatea statelor UE au semnat un pact de apărare, condus de Germania și Franța, pentru a finanța și dezvolta hardware militar comun într-o demonstrație de unitate după votul Marii Britanii pentru Brexit.

Dar progresele au fost lente, iar rezultatele vor dura probabil un deceniu sau mai mult, ceea ce înseamnă că UE este încă departe de a-și sincroniza abilitățile economice cu cele militare.

„Dacă am vrea să avem o relație egală cu Rusia, trebuie să avem o putere militară puternică în Europa”, a spus Orban, care are legături relativ strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Orban a mai spus că UE nu trebuie să oblige Cipru să accepte sancționarea Belarusului.

Blocul comunitar a promis că va impune sancțiuni Minskului pentru fraudarea alegerilor prezidențiale și încălcarea drepturilor omului. Numai că o astfel de decizie necesită unanimitatea tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Nicosia a blocat demersul din cauza unei dispute separate cu Turcia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG