Linkuri accesibilitate

Șefii de filiale cer banii promiși de Cîțu. Secretarul general al PNL: „Știți ce poate să însemne asta? Pârnaie”


Dan Vîlceanu este principalul colaborator al președintelui PNL, Florin Cîțu. El a devenit secretar general la Congresul din 25 septembrie, iar ulterior a primit și Ministerul Fondurilor Europene. Imagine de la Congres cu echipa care a câștigat alegerile interne.
Dan Vîlceanu este principalul colaborator al președintelui PNL, Florin Cîțu. El a devenit secretar general la Congresul din 25 septembrie, iar ulterior a primit și Ministerul Fondurilor Europene. Imagine de la Congres cu echipa care a câștigat alegerile interne.

Liderii organizațiilor județene de la PNL vor să primească mai mulți bani de la centru din subvenția încasată din bugetul de stat. Secretarul general al PNL se opune însă ca banii de la centru să ajungă în teritoriu.

Florin Cîțu le-a promis șefilor de organizații, în timpul campaniei pentru Congresul PNL, că va schimba modul în care se va utiliza subvenția, iar ei vor primi mai mulți bani. După câștigarea funcției de președinte PNL, Cîțu nu și-a respectat însă promisiunea făcută mai multor președinți de filiale, iar banii au rămas tot la sediul central.

Discuția a fost redeschisă, luni, în Biroul Executiv al PNL de președintele organizației din Iași.

„Mesajul lui Muraru a trecut prima dată neobservat. Când, deodată, Dan Vîlceanu, secretarul general, a avut o reacție nervoasă. Lumea nici nu ascultase ce a spus Muraru”, descrie scena din BEX un lider de organizație.

Liderii de organizații vor ca o treime din suma încasată ca subvenție să fie trimisă spre teritoriu.

Cu toate acestea, subvenția încasată de partide nu este unitar distribuită pe luni, creșterea de la finalul anului fiind generată de rectificarea bugetară prin care guvernul Cîțu a majorat subvenția partidelor cu 87 de milioane de lei. În ultimele trei luni, PNL a primit de la bugetul de stat peste 35 de milioane de lei.

În primele nouă luni ale lui 2021, PNL a încasat peste 38.5 milioane de lei. Un total de aproape 73 de milioane în 2021 ( 14.6 milioane de euro).

Dan Vîlceanu le-a transmis că nu este de acord să trimită bani în teritoriu.

Știți ce poate să însemne asta? Pârnaie. Eu semnez totul, eu răspund”, a reacționat dur Vîlceanu. Secretarul general se teme că liderii organizațiilor județene pot angaja cheltuieli în numele partidului, iar el să fie tras la răspundere când vine controlul Autorității Electorale Permanente și cel al Curții de Conturi.

Spre exemplu, fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la cinci ani de închisoare din cauza delapidării sumelor din subvenție și folosirii lor în alte scopuri.

Teama lui Vîlceanu este să nu apară probleme penale din cauza modului în care se vor cheltui banii la partid. Secretarul general al PNL a comunicat că a moștenit mai multe datorii din perioada Orban – Sighiartău (n.r. – fostul președinte și secretar general PNL).

„Vîlceanu le-a cerut celor care au probleme cu banii în organizație să se adreseze centrului pentru a putea să fie ajutați. Totul însă după ce se verifică pentru ce au fost angajați banii și dacă aceștia au fost eligibili pentru a fi cheltuiți din subvenție. A respins ideea ca, lunar, un anumit procent din suma încasată ca subvenție să plece automat spre organizații”, a dezvăluit un membru din conducerea PNL.

Prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, a încercat să calmeze spiritele și a spus că problema este de competența Biroului Politic Național, acolo unde sunt reprezentați toți șefii de organizații.

Până la convocarea BPN, secretarul general trebuie să vină cu o situație privind finanțele partidului, în special situația datoriilor. În Biroul Politic se va stabili raportul între banii care rămân la centru și cei care vor migra spre județe.

Europa Liberă a consultat datele de la Autoritatea Electorală Permanentă și a constatat că PNL a încasat peste 35 de milioane în primele nouă luni ale anului și a cheltuit aproape 19 milioane de lei. Cea mai mare sumă a mers către presă și propagandă, peste 11 milioane de lei.

După venirea lui Florin Cîțu în fruntea PNL, AEP nu a publicat încă datele privind cheltuielile lunare pe capitole.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG