Linkuri accesibilitate

Violențe în Grecia după înființarea unei poliții speciale în universități


Înființarea unei poliții speciale în universitățile din Grecia a nemulțumit studenții

Parlamentul grec a adoptat joi seara un proiect de lege prin care se înfiinţează o poliţie specială în universităţi, în ciuda numeroaselor manifestaţii de protest ale studenţilor în ultima lună, scrie Agerpres, care citează AFP.

Proiectul a fost susținut de către deputaţii majorităţii guvernamentale de dreapta Noua Democraţie şi ai partidului naţionalist Elliniki Lyssi, adică un total de 166, faţă de 132 ai opoziţiei care au votat contra. În timpul dezbaterilor, circa 1.000 de persoane, conform poliţiei, au manifestat în faţa parlamentului împotriva acestei măsuri, numind-o „antidemocratică”.

„Nu poliţia este cea care intră în universităţi, ci democraţia”, a promis şeful guvernului conservator, Kyriakos Mitsotakis Acesta este ”un mijloc de a închide uşa violenţei şi a deschide calea libertăţii”, a adăugat premierul, conform sursei citate.

Incidente între forțele de ordine și manifestanți au avut loc la Salonic, potrivit agenției de presă ANA din Grecia.

La Atena, 5.000 de persoane au protestat miercuri, manifestația fiind marcată de incidente. Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a reţinut 24 de persoane acuzate de „posesie şi uz de explozivi”, conform unei surse judiciare. Trei poliţişti au fost spitalizaţi, potrivit autorităţilor, în vreme ce organizatorii au anunţat patru răniţi.

Deputaţii opoziţiei de stânga au votat contra proiectului de lege, arătând că prezenţa poliţiei în universităţi contravine principiului european al autonomiei acestor instituţii, şi criticând politica de represiune a guvernului.

Conform noii legi, acest corp de poliţie de 1.000 de persoane, în ţinută specială şi fără arme de foc, dar dotat cu bastoane şi gaze paralizante, va patrula în universităţi. Până acum, poliţia nu era autorizată să intervină în universităţi decât la solicitarea rectoratelor.

În Grecia, universităţile sunt adesea scena unor violenţe: în luna octombrie, fotografia cu rectorul Universităţii Economice de la Atena agresat de un grup de tineri, care îi atârnaseră de gât o pancartă pe care scria ‘Solidaritate cu ocupaţiile’, a făcut turul reţelelor sociale şi a şocat opinia publică.

Înfiinţarea unei poliţii universitare este însă un subiect delicat în Grecia de la înăbuşirea în sânge la 17 noiembrie 1973, de către armată şi poliţie, a unei mişcări studenţeşti la Şcoala Politehnică din Atena împotriva juntei coloneilor, a mai notat Agerpres.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG