Linkuri accesibilitate

Violențe ale hoților de lemn asupra activistul de mediu Daniel Bodnar. Ce face Poliția?


În urma sesizărilor la 112, mai multe camioane cu lemn tăiat ilegal au fost confiscate sau indisponibilizate până la terminarea cercetărilor
În urma sesizărilor la 112, mai multe camioane cu lemn tăiat ilegal au fost confiscate sau indisponibilizate până la terminarea cercetărilor

Agresat de procesatorii de lemn de cinci ori în ultimul an, Daniel Bodnar a depus tot atâtea plângeri la poliție sau parchet. Reclamațiile au rămas fără ecou, în timp ce autoritățile dau asigurări că lucrează de zor la rezolvarea cazurilor.

Am întrebat Inspectoratul Județean de Poliție Suceava care este stadiul cercetărilor în dosarele în care reclamant a fost Bodnar urmare a agresiunilor la care a fost supus, consecință a reclamațiilor depuse după ce a depistat în trafic transporturi ilegale de lemn. IPJ Suceava ne-a transmis că lucrează în cinci dosare penale, cercetările fiind în curs. De cealaltă parte, Bodnar susține că, într-un caz, poliția nu i-a dat informații despre stadiul cercetărilor, fiind trimis la purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, deși el are calitate de parte vătămată în dosare.

Situația plângerilor depuse la poliție

Care au fost incidentele care au condus la deschiderea celor cinci dosare penale, așa cum apar în evidențele poliției.

  • Pe 13 septembrie 2020, Daniel Bodnar a sunat la 112 și a reclamat faptul că o camionetă ce transporta lemn este supraîncărcată. De față cu polițiștii, proprietarii lemnului au aruncat cu pietre în mașina lui Bodnar și l-au lovit în mod repetat. Față de acest incident, IPJ Suceava menționează că „Lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea, prezenți la fața locului au înregistrat dosarul penal cu nr. 2965/P/2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pentru săvârșirea infracțiunilor de: ,,amenințare”, ,,lovirea sau alte violențe”, ,,distrugerea”, față de două persoane, care l-au amenințat si lovit pe numitul Bodnar Daniel, după care au aruncat cu pietre in mașina acestuia. Lucrătorii de poliție au dispus reținerea suspecților pentru o perioadă de 24 de ore , iar ulterior Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți a dispus prin ordonanță măsura controlului judiciar”, se arată în răspunsul IPJ Suceava.
  • La data de 21.09.2020, polițiștii orașului Vicovu de Sus au înregistrat dosarul penal sub acuzația de distrugere, față de autori necunoscuți care au spart cu pietre geamurile locuinței socrului lui Daniel Bodnar. „În momentul de față se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor, iar la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți cu propunere procedurală”, se arată în răspunsul poliției.

Bodnar se afla în vizită la socri, la Vicovu de Sus, acolo unde a rămas peste noapte. În jurul orei 1.00, persoane necunoscute au intrat în curtea socrilor lui Daniel Bodnar și i-au lovit autoturimul. Luneta mașinii a fost spartă și au fost avariate portierele și alte elemente de caroserie. Totodată, atacatorii au spart mai multe geamuri de la casa socrilor lui Daniel Bodnar.

În acest dosar, activistul de mediu susține că, deși au trecut mai bine de 3 luni, nu a primit nicio informație. „Am fost la postul de poliție din localitate. Acolo era o domnișoară polițist care nu știa despre ce e vorba. L-a sunat pe șeful de post care, la rândul lui, mi-a transmis să mă adresez purtătorului de cuvînt al IPJ Suceava dacă vreau să aflu stadiul cercetărilor”, a declarat pentru Europa Liberă Daniel Bodnar.

  • Pe 20 noiembrie anul trecut, polițiștii din Gălănești au deschis un dosar penal sub acuzația de distrugere, după ce persoane necunoscute au spart parbrizul mașinii lui Daniel Bodnar, aruncând cu pietre asupra autoturismului. La fel ca în cazurile precedente, poliția spune că „se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor, iar la finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți cu propunere procedurală”.
  • Pe 8 decembrie 2020, activistul de mediu a sesizat poliția din Frasin, județul Suceava, după ce autoturismul în care se afla a fost acroșat de altă mașină, Bodnar fiind în urmărirea unui camion încărcat cu lemn. Agresorul era un bărbat din comuna Frumosu, acesta fiind amendat de către polițiști și apoi i-au reținut permisul de conducere.
  • Pe 9 decembrie 2020, poliția din Mălini a înregistrat un dosar penal, ancheta fiind coordonată de un procuror din Fălticeni, acuzațiile fiind de distrugere și lovire. Polițiștii arată că autori necunoscuți au aruncat cu pietre din curtea unei societăți comerciale, în autoturismul în care se afla Bodnar, „provocându-i leziuni la nivelul feței”.„Ulterior, din cercetări și material probator polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de o persoană care a aruncat cu o piatră în direcția vehiculului condus de numitul Bodnar Daniel”, arată IPJ Suceava.

Acesta a fost și cel mai grav incident. În seara respectivă, un camion încărcat cu lemn și urmărit de Bodnar a intrat în curtea unei societăți comerciale care preluca cherestea înainte ca poliția să sosească pentru verificări. În timp ce staționa pe domeniul public și aștepta sosirea polițiștilor, mai mulți angajați ai fabricii de cheresteau au aruncat cu pietre asupra mașinii lui Bodnar. Geamul mașinii a fost spart și cioburile l-au rănit pe Bogdar în zona ochilor.

Furturi anuale de 1 miliard de euro

Față de această inactivitate a autorităților, Bodnar arată că poliția din Suceava este părtașa, în mare măsură, hoților de lemn. „Toate posturile de poliție din județ aveau grafic de control rutier pe linie de combatere a traficului de lemn. Unde sunt acele filtre? Observ că de când a ajuns șef al IPJ Suceava comisarul Adrian Buga nimeni nu mai face controale în trafic pe linie silvică”, ne-a mai declarat Bodnar.

Potrivit Recorder.ro, tăierile ilegale de păduri din România se ridică la 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, valoarea furtului fiiind de 1 miliard de euro.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG