Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă le-a promis șefilor de Consilii Județene PSD că le dă OUG să fie aleși uninominal. M. Oprișan: „Se va ține de cuvânt”


Romania - PSD Press conference after Liviu Dragnea was convincted
Romania - PSD Press conference after Liviu Dragnea was convincted

Șefii de Consilii Județene de la PSD pun presiune pe premierul Dăncilă să dea OUG pentru alegerea lor prin vot uninominal. Marian Oprișan susține că Viorica Dăncilă le-a promis că va da această Ordonanță de Urgență.

Guvernul a pus pe în dezbatere publică, pe 30 mai, un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează modificarea modului în care sunt aleși președinții de Consilii Județene. Alegerea acestora ar urma să revină la sistemul uninominal, și nu prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni, așa cum este în prezent.

În expunerea de motive privind proiectul de OUG, Ministerul Dezvoltării Regionale susține că măsura are „scopul de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitate președinților consiliilor județene”. De asemenea, se invocă prevederile Codului de bune practice în materie electorală al Comisiei de la Veneția, de a nu se modifica legislația în materie electorală cu un an înainte de alegeri. Din aceste considerente, Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență pentru schimbarea modului în care sunt aleși președinții de Consilii Județene.

Oprișan: „PSD își asumă această modificare"

Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, a declarat pentru Europa Liberă că a solicitat premierului Dăncilă această Ordonanță de Urgență, iar „Guvernul se va ține de cuvânt”. Președinții de Consilii Județene cer revenirea la acest sistem, după ce în 2015 PSD a fost cel care a votat pentru alegerea indirectă a șefilor județelor.

„Așa cum îl aleg pe președintele României, așa cum îl aleg pe primarul orașului, eu cred că președintele Consiliului Județean trebuie ales de toți cetățenii județului și nu desemnat în urma unui troc, prin vot indirect. Bineînțeles că PSD își asumă, cea mai bună soluție este întoarcerea la cetățeni. A fost un troc în 2015 între PNL și PSD, plecând de la premisa că președinții de Consilii Județene trebuie să devină niște instrumente absolut obscure în mâna președinților partidelor”, a spus Marian Oprișan pentru Europa Liberă.

Propunerea lui Oprișan este susținută de toți președinții de Consilii Județene care reprezintă PSD. În varianta actuală a legii, șeful de CJ este ales din rândul consilierilor județeni și poate să fie schimbat mai ușor dacă nu mai respectă linia conducerii partidului.

Petrache (PNL): Sistemul avantajează PSD

Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, susține că propunerea privind schimbarea modului de alegere a șefilor de CJ a venit de la PSD, deoarece alegerea uninominală într-un singur tur îi avantajează.

„Poate că personal mă avantajează acest mod de alegere prin vot direct, dar nu știu care este varianta mai bună. Nu s-a luat o decizie la nivelul PNL, am vorbit cu colegii mei și părerile sunt împărțite. Ideea e plecată de la PSD, PSD-ul pentru alegerile din 2020 nu are prea multe variante de colaborare, de formare a unor majorități în Consilii, pe ei îi avantajează dintr-un tur, nici măcar din două tururi, alegerea președinților de Consilii Județene dintr-un tur. E varianta care îi avantajează cei mai mult pe ei”, a explicat Petrache pentru Europa Liberă.

V. Ponta a dorit să scape de șefii județelor

Legea electorală privind alegerea șefilor de Consilii Județene a fost schimbată ultima dată în 2015, iar PSD-ul condus de Victor Ponta a susținut ideea alegerii indirecte a președinților de CJ. A existat o negociere între PNL și PSD, iar votul final a fost pentru alegerea într-un singur tur a primarilor și alegerea indirectă a președinților de CJ. Uniunea Națională a Consiliilor Județene a protestat atunci, spunând că prin acest sistem se dorește scăderea legitimității șefilor de CJ și schimbarea mai ușoară a acestora din funcție.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG