Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă „încă nu știe” dacă se duce peste Klaus Iohannis la dezbaterea de marți


În primul tur al alegerilor, niciunul dintre cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale nu a participat la vreo dezbatere electorală cu vreunul dintre contracandidați

Viorica Dăncilă, care nu a participat la nicio dezbatere din turul I al prezidențialelor, asemenea lui Klaus Iohannis, a declarat că încă nu știe încă dacă se va duce la dezbaterea la care candidatul PNL a invitat jurnaliști și politologi.

Într-o intervenție la una dintre televiziunile care îi susțin candidatura la Președinție, Viorica Dăncilă a spus că nu ştie încă dacă va merge la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să fie sfătuit să îşi invite contracandidatul la o dezbatere, declarându-se dispusă să răspundă invitaţiei oriunde şi oricând va propune preşedintele.

Mai mulți politicieni ai PSD susțin că Viorica Dăncilă va merge marți, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU), acolo unde Klaus Iohannis va organiza marți seara o dezbatere electorală, inițiată ca alternativă la refuzul actualului președinte de a se întâlni cu Viorica Dăncilă într-o finală televizată a alegerilor prezidențiale.

Nu este clar în ce formulă ar putea participa Viorica Dăncilă la o dezbatere la care nu este invitată, așa cum nu este limpede nici cum ar putea fi împiedicată participarea acesteia dacă s-ar prezenta în aula BCU.

Absența unei dezbateri finale înaintea turului al doilea al prezidențialelor consumă multă energie pe rețelele sociale, unde Klaus Iohannis este criticat că refuză confruntarea cu Viorica Dăncilă, iar susținătorii său îl îndeamnă să își mențină poziția.

  • Niciunul dintre cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale - nici Iohannis, nici Dăncilă - nu a participat la vreo dezbatere cu contracandidații în primul tur al alegerilor.
  • Ambii candidați au avut o campanie care a inclus exclusiv întâlniri organizate de partidele care îi susțin, PNL și, respectiv, PSD.
  • Spre deosebire de Klaus Iohannis, care nu a dat niciun interviu în campania electorală, Viorica Dăncilă a fost doar în studiourile televiziunilor apropiate - A3, RTV și TVR, unde a purtat discuții comode, pe fondul unor întrebări care pot fi numite „mingi la fileu”.
  • România s-a mai confruntat cu această situație în anul 2000, când Ion Iliescu, candidatul PSD, a refuzat să-l întâlnească pe contracandidatul său, Corneliu Vadim Tudor (liderul extremist al PRM) în vreo dezbatere electorală. În turul I, Iliescu a participat la confruntări alături de Theodor Stolojan, Mugur Isărescu și Petre Roman, de la care a lipsit C.V. Tudor. În al doilea tur, fiecare dintre finaliștii alegerilor prezidențiale au mers la interviuri separate la televiziuni.

Dezbaterea electorală cu jurnalişti, analişti şi comentatori politici anunţată de preşedintele Iohannis va avea loc marţi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I, conform SNSPA, care precizează că propunerea sa de a asigura un spaţiu neutru pentru dezbaterea electorală înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost agreată de echipa de campanie a lui Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat săptămâna aceasta că va organiza o dezbatere, marţea viitoare, alături de politologi, formatori de opinie şi jurnalişti. „Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor”, spune el.

Participarea candidatului PSD Viorica Dăncilă la această dezbatere a fost exclusă categoric de europarlamentarul Rareş Bogdan, membru al echipei de campanie a lui Klaus Iohannis.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG