Linkuri accesibilitate

Virgil Popescu: 4-5 echipe lucrează pentru a produce ventilatoare


Ministrul Economiei, Virgil Popescu
Ministrul Economiei, Virgil Popescu

Companiile românești își schimbă liniile de producție pentru a venit în ajutorul autorităților și a spitalelor în lupta contra pandemiei de coronavirus. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a arătat că, în prezent, 4-5 echipe lucrează pentru a putea produce ventilatoare pulmonare.

Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Digi 24.

Dacia-Renault, împreună cu Ford şi cu mai multe companii „din orizontala industriei auto”, lucrează pentru a produce un ventilator mecanic, a dezvăluit oficialul. De asemenea, sunt lucrări în desfășurare și la Academia Tehnică Militară.

„Dacia încearcă să producă un ventilator cu ajutorul unui producător de ventilatoare. Academia Tehnică Militară va produce, dacă va reuşi şi sper să reuşească, un ventilator care este producţie românească”, a declarat ministrul Economiei.

Ventilatorul nu a fost încă omologat, este produs ca prim echipament şi în continuare se lucrează la îmbunătăţirea lui la grupul de la Timişoara, tot împreună cu o parte din industria auto, a detaliat ministrul. Mai este la Târgu Mureş un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial. E în procedura de omologare şi trebuie să-i facă alte ajustări pentru a putea fi omologat în final.

„Mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator, un ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de comprimat oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav", a mai precizat Virgil Popescu.

Întrebat cine ar avea cele mai mari șanse să-l producă, ministrul a spus că „nu este uşor, pentru că vorbim de viaţa unui om şi vrem să fim siguri. De aceea şi cei din armată care omologhează vor să fie absolut siguri că acest ventilator produs va ajuta la salvarea vieţii şi va fi omologat. Sunt medici ATI-işti care lucrează cu fiecare echipă, medici buni care le spun şi le împărtăşesc din problemele cu care se confruntă un medic ATI-ist în momentul în care are un ventilator la dispoziţie. Nu vreau să dau pronosticuri. Eu sunt convins că vom avea cât de curând un ventilator concepţie românească în România, după care va trebui să ne gândim foarte serios şi să avem şi o producţie românească de ventilatoare”, a arătat ministrul Economiei.

Rugat să facă o estimare de timp până când un astfel de ventilator va fi gata, el a spus că cel mai probabil „este vorba de săptămâni”.

XS
SM
MD
LG