Linkuri accesibilitate

Virgil Popescu, despre liberalizarea de pe piața energiei: Clienții vor plăti prețul cel mai mic


ANRE va prelungi până pe 30 iunie perioada pentru încheierea unui contract pe piața liberă a energiei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că noul ordin al ANRE privind liberalizarea de pe piața energiei va prelungi contractele clienților cu șase luni, iar furnizorii vor putea acorda discount la prețul concurențial. Furnizorii au promis că discountul va fi acordat tuturor, a spus ministrul, conform Mediafax.

ANRE va prelungi până pe 30 iunie perioada pentru încheierea unui contract pe piața liberă a energiei, potrivit unui proiect de Ordin pus vineri în dezbatere publică. În plus, Ordinul mai spune că „toată lumea trece în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu.”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că este parțial mulțumit de proiect și că se bazează pe promisiunea marilor furnizori.

„Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit. Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale”, a explicat ministrul Popescu, pe Facebook.

Virgil Popescu a mai spus ce se va întâmpla în următoarele șase luni: clienții vor primi lunar oferte de la furnizor, le vor studia și vor alege.

„Omul nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic - deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial - în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE, și șase luni poate studia și opta. Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață. Dacă șase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului. Potrivit Ordinului, furnizorii au obligația lună de lună să vină să-i ofere clientului această informație”, a precizat Virgil Popescu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG