Linkuri accesibilitate

Virgil Popescu: Nu are logică să redeschidem restaurantele în interior


Distanțarea socială impusă pe terase de pandemia de coronavirus

Creșterea numărului de noi cazuri și nerespectarea măsurilor de distanțare socială pe terase opresc redeschiderea restaurantelor într-un termen aproapiat.

„Nu are logică să deschidem restaurantele în interior, în condițiile în care nu se respectă regulile în exterior, unde riscul de transmitere e mai greu de făcut”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu, pentru Digi24.

El a arătat că este în favoarea prelungirii stării de alertă și a insistat pentru o mai mare responsabilitate a proprietarilor de terase pentru a veghea la respectarea regulilor impuse pe timp de pandemie.

„Voi susține prelungirea stării de alertă. Evoluția cazurilor nu îmi arată o scădere în așa fel încât să zicem că ne ducem spre un număr cu două cifre a cazurilor de infectare.

Sper ca proprietarii de terase să înțeleagă necesitatea de a respecta pe teritoriul afacerii lor măsurile impuse de noi. Sunt convins că orice patron de terasă care vrea să își mențină businessul și vrea să aibă afacerea în continuare mergând, dacă impune aceste măsuri clienților care îi calcă pragul, atunci oamenii vor respecta aceste reguli", a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei nu s-a arătat în favoarea limitării programului de funcționare a teraselor, dar a declarat că este greu, în actualele condiții, să se meargă cu o nouă etapă de relaxări.

„Eu nu am o problemă din punct de vedere economic cu programul teraselor. Dacă regulile se respectă, nu cred că orarul este o problemă.

Am avut întâlniri cu industria HoReCa, am pus la punct la punct inclusiv regulile care ar trebui să fie luate în considerare pentru deschiderea restaurantelor. Le avem pregătite. Din păcate, evoluția cazurilor nu mă face să fiu optimist în privința deschiderii în interior a restaurantelor.

Și mâine vom lua în discuție acest lucru, dar repet, nu sunt optimist că acest lucru va întruni o majoritate în așa fel încât să se poată deschide restaurantele. Trebuie să ne convingem că cetățenii, turiștii respectă regulile pe terase și apoi discutăm și de deschiderea restaurantelor.

Nu are logică să deschidem restaurantele în interior, în condițiile în care nu se respectă regulile în exterior, unde riscul de transmitere e mai greu de făcut. Nu facem decât să escaladăm evoluția cazurilor.

Evaluăm situația din două în două săptămâni. Dacă evoluția va fi semnificativ descrescătoare, vom lua și măsurile necesare pentru o nouă relaxare. 1 august este următorul termen", conchide ministrul Economiei.

Restaurantele ar fi trebuit să fie deschide odată cu măsurile ce ar fi intrat în vigoare de la 1 iulie, dar creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri a dus la o amânare a noii etape de măsuri de relaxare.

Guvernul ar urma astăzi să stabilească dacă prelungește starea de alertă după 17 iunie cu încă 30 de zile. Miercuri va avea loc o ședință ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență, urmată de o ședință de guvern în care Ludovic Orban să anunțe decizia executivului.

Marți, autoritățile au anunțat 637 de noi îmbolnăviri și 30 de decese, după un vârf atins sâmbătă când au fost 698 de cazuri noi confirmate în 24 de ore.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG