Linkuri accesibilitate

Cine sunt „nomazii digitali” și cum a luat amploare fenomenul în pandemie


România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali.
România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali.

Parlamentul a adoptat recent legislația privind viza acordată „nomazilor digitali”, astfel România se alătură țărilor care oferă vize străinilor care doresc să lucreze de la distanță.

Nomadul digital este o persoană care își câștigă venitul lucrând online, fie pentru anumite companii, fie ca freelancer, de oriunde din lume.

Principalul avantaj al vizei de nomad digital este perioada pe care deținătorul o poate petrece într-o țară - 12 luni, față de majoritatea vizelor care au valabilitate doar trei luni.

Potrivit Digital Nomad Index, România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali - are o viteză crescute a conexiunii la internet și chirii mici, de aproximativ 325 de euro pentru o garsonieră.

Lucian Avadani a vizitat peste 70 de țări

Lucian locuiește în El Salvador. Originar din Botoșani, lucrează în marketingului online și este nomad digital încă din 2011.

În liceu participa la programe de schimb de experiență și de Work & Travel. În 2011, și-a găsit un job la distanță și a început să lucreze din diferite țări.

La început, s-a dus mai aproape de casă, în Europa, că așa se simțea mai confortabil. După aproape un an a plecat în Asia, unde a făcut turul continentului timp de 6 luni.

„De atunci, iernile le petrec în zonele tropicale, lucrând remote de acolo” explică acesta.

Lucian a călătorit în peste 70 de țări.
Lucian a călătorit în peste 70 de țări.

Lucian estimează că, de când a devenit nomad digital, a ajuns să viziteze aproximativ 70 de țări. Stilul de viață din India l-a impresionat profund. „M-a determinat chiar să merg spre vegetarianism” povestește acesta.

Printre experiențele de care își amintește ca nomad digital, se numără pierderea unui feribot, care avea întârziere de 3 ore, din Maroc către Spania, și rămânând aparent blocat în port în miezul nopții, fără nicio idee cum avea să ajungă la destinație, doar pentru a fi ajutat de un DJ din Marrakech, care lucra ca șofer de taxi, sau vizitele în casele localnicilor din Tanzania și din Cambodgia, unde i s-a reamintit că „de multe ori fericirea stă în lucrurile mici și în comunitate”.

Prin călătoriile sale, Lucian a reușit să evite și multe din restricțiile care au venit odată cu începutul pandemiei.

„Am fost în Thailanda în prima fază a pandemiei, după care m-am întors în țară, în vara lui 2020, am stat câteva luni și după m-am mutat în Republica Dominicană și am lucrat de acolo”.

Lucian le recomandă celor care nu sunt obișnuiți să călătorească să ia experiența pas cu pas.
Lucian le recomandă celor care nu sunt obișnuiți să călătorească să ia experiența pas cu pas.

„E destul de ușor să devii nomad digital dacă îți găsești un job remote. Adică dacă tu lucrezi și nu trebuie să te duci la birou, deja 50% din treaba asta e îndeplinită” explică Lucian.

A doua parte are de a face cu obișnuința de a lucra din locuri noi, chiar inedite uneori.

„Lumea uneori crede că ești în vacanță, pentru că mai pui câte o poză din diverse locuri și pare că nu lucrezi, dar de fapt tu ai un fel de rutină pe care o aduci de acasă”.

Celor care nu sunt obișnuiți să călătorească, dar totuși și-ar dori să încerce acest stil de viață, Lucian le recomandă să ia experiența pas cu pas și să călătorească în primul rând prin țară, sau în locuri mai familiare.

Din dorința de a-și împărtăși experiența cumulată de a lungul a mai mult de 20 de ani de călătorii, Lucian, împreună cu colegul său Paul, au creat inclusiv o comunitate dedicată celor care doresc să încerce stilul de viață al nomazilor digitali.

„În Exotic Tribe, am comprimat tot ce înseamnă experiențele noastre de până acum, de la cum să găsești cazări, cum să călătorești mai accesibil, cum să închiriezi apartamente, sau chiar și cum să întâlnești oameni”.

„Nu e costisitor, în general e de multe ori mai ieftin să locuiești în Bali decât în București. Ideea e să rămâi mai mult timp și să trăiești ca un localnic, nu ca un turist. Turiștii vin o săptămână, două, stau la hotel, plătesc multe excursii și pe urmă se întorc acasă și ajung să cheltuie câteva mii de euro, iar pe urmă ai senzația că îți trebuie câteva mii de euro ca să te poți muta în Bali, în Thailanda, sau chiar și în Columbia” explică Lucian.

Anca Muraru a luat experiența pas cu pas

Anca lucrează ca jurnalist, în București. Despre nomazii digitali a aflat întâmplător prin 2013 când încă lucra în marketing, povestește aceasta.

„Voiam să plec din țară, voiam să mă plimb, să merg și prin alte locuri unde să petrec mai mult timp și să lucrez”.

S-a mutat prima dată în Berlin. Deși locul îi plăcea foarte mult, și-a dat seama că nu este exact ce căuta. „Am simțit că tot într-un birou stau și atunci m-am hotărât să devin freelancer, m-am întors în țară și am încercat să găsesc variante care să îmi fie pe plac”.

Odată ajunsă acasă, Anca a aflat întâmplător despre stilul de viață al nomazilor digitali. A cunoscut câteva persoane care mai călătoriseră în acest fel, a citit cărți și a participat la evenimente despre subiect, iar într-un final a decis să încerce și ea acest stil de viață.

„Am luat-o pas cu pas. Din punctul ăsta de vedere, eu nu sunt genul de nomad care și-a luat tot bagajul în spate, cum am mai întâlnit de a lungul timpului, și a plecat să se plimbe ani de zile”.

Anca a ajuns în Brazilia printr-o croazieră dedicată nomazilor digitali.
Anca a ajuns în Brazilia printr-o croazieră dedicată nomazilor digitali.

Anca povestește că a călătorit în principal prin Europa, în țări precum Italia, Spania, Portugalia, dar a ajuns și în Brazilia într-o croazieră pentru nomazi.

„Nomad cruise” explică Anca, „este un program creat pe vasele de croazieră care se retrag din Europa în America de Sud și invers. Croaziera durează câte 10-14 zile și la ea participă chiar și câte 300 de nomazi”.

„Aveam activitățile normale de pe un vas de croazieră, dar, în același timp, aveam în fiecare zi și activități precum workshopuri, conferințe, petreceri. Ne-a legat foarte mult experiența asta”, mai ales având în vedere că pe durata celor două săptămâni vasul oprea maximum o singură dată”, explică Anca, astfel călătorii fiind nevoiți să-și petreacă timpul în același loc pe durata croazierei.

Anca a călătorit în țări precum Italia, Portugalia, Spania și Brazilia.
Anca a călătorit în țări precum Italia, Portugalia, Spania și Brazilia.

Una dintre dificultățiile vieții de nomad digital, explică Anca, este singurătatea, astfel ea căuta în general să călătorească în locații unde mai erau și alți nomazi și petrecea în general câte două luni în fiecare locație, deoarce „asta era o perioadă în care să simt că văd ceva nou și înțeleg un pic din cultură”.

Un aspect important pentru a putea menține un astfel de stil de viață este și găsirea echilibrului între serviciu și călătorit.

„Dacă ești un pic workaholic, tinzi să pierzi din frumusețea locului, să cunoști localnicii, să nu te bucuri foarte mult de locul respectiv. În același timp dacă ești genul care procrastinează, te poți lovi de probleme de genul ăsta în care nu prea poți să te concentrezi asupra serviciului”.

Anca consideră România o destinație foarte bună pentru nomazii digitali, atât datorită culturii și geografiei țării, cât și datorită vitezei de internet și costului vieții. În prezent ea conduce un site numit Digital Nomads Romania unde încearcă să-i ajute pe străinii care doresc să lucreze o perioadă de la noi din țară.

Efectul pandemiei

Deși și-a avut începutul mai devreme, fenomenul vizei pentru nomazii digitali a luat amploare în perioada pandemiei, mai multe țări introducând propria versiune a inițiativei pentru a stimula creșterea economică și turismul național.

Potrivit The Economist, Statele Unite au avut 10.9 milioane de nomazi digitali anul trecut, față de 7.3 milioane în 2019.

Experții spun că o creștere similară are loc și în Europa. În timpul pandemiei, căutările Google pentru termenul „nomad digital” au atins cote maxime în Franța și au crescut semnificativ și în Spania și Germania.

Barbados a fost printre primele țări care au lansat viza pentru nomazii digitali în pandemie.
Barbados a fost printre primele țări care au lansat viza pentru nomazii digitali în pandemie.

Barbados, a fost printre primele țări care au lansat o astfel de inițiativă ca metodă de combatere a efectelor devastatoare ale pandemiei asupra economiei insulei, aceasta fiind bazată în mod principal pe turism.

Astfel, începând din iunie 2020, cei care doresc să vadă la prima mână cum este să locuiești pe o insulă din Caraibe, pot aplica pentru viza numită „Barbados Welcome Stamp”, și să petreacă până la 12 luni pe insulă.

Printre țările care oferă astfel de programe se numără și Germania, Italia, Spania, Ungaria, Croația, dar și locații în afara Uniunii Europene precum Costa Rica, Bermuda, Mexic, Bali, sau Insulele Cayman.

Brazilia a introdus recent o viză similară, permițând șederea străinilor în țară timp de un an, cu posibilitatea reînnoiri acesteia pentru o perioadă de timp egală.

„Salariile nomazilor digitali provin din surse externe, iar resursele aduse de către acești imigranți pot stimula economia națională. Acesta este un pas important pentru Brazilia în promovarea unuia dintre cele mai moderne modele de lucru din lume”, a declarat un oficial al Consiliul Național pentru Imigrări brazilian.

Beneficiile economice care pot rezulta din atragerea nomazilor digitali sunt evidente. Porivit The Economist, în Madeira, un oraș din Portugalia, oficialii guvernamentali estimează că un nomad digital cheltuie, în medie, 1.800 de euro pe lună.

Condiții pentru obținerea vizei

Deși acest tip de viză este mai ușor de obținut, cei care doresc să profite de ea au totuși de îndeplinit anumite condiții în funcție de locul în care vor să călătorească.

Majoritatea țărilor cer un venit minim specific. Cei care doresc să lucreze din Costa Rica sau din Croația sunt nevoiți să dovedească că au un venit minim de aproximativ €2500 pe lună, în timp ce Estonia cere un venit minim de €3500 pe lună.

Cei care doresc să aplice pentru o astfel de viză în România trebuie să câștige un venit de cel puțin trei ori cât salariul mediu brut lunar din țară, adică aproximativ €3300.

În unele cazuri este cerută și dovada asigurării cazării pe perioada și prezentarea unui certificat de cazier judiciar.

XS
SM
MD
LG