Linkuri accesibilitate

Vizită istorică în China a secretarului de stat american Antony Blinken


Secretarul de stat american Antony Blinken este întâmpinat de o delegație chineză înaintea unei vizite istorice care are loc la Beijing.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a ajuns duminică la Beijing pentru o vizită de două zile ce are loc pe fondul legăturilor bilaterale înghețate dintre SUA și China.

Blinken este primul diplomat de top care vizitează China în ultimii cinci ani.

Oficialul american s-a întâlnit la Beijing cu ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, la începutul a două zile de discuții cu oficiali chinezi.

Vizita secretarului de stat american trebuia să aibă loc la începutul acestui an, însă în februarie călătoria a fost amânată după ce un balon despre care SUA au spus că ar aparține guvernului chinez a fost identificat survolând spațiul aerian american.

Analiștii cred că vizita secretarul de stat ar putea deschide calea pentru viitoare întâlniri între oficialii americani și cei chinezi, inclusiv o posibilă călătorie a secretarului Trezoreriei Janet Yellen și a secretarului pentru Comerț Gina Raimondo.

Există posibilitatea, de asemenea, ca președintele american Joe Biden să aibă la rându-i o întrevedere cu omolog Xi Jinping.

„Există o recunoaștere de ambele părți că trebuie să avem canale de comunicare la nivel înalt”, a declarat reporterilor un oficial înalt al Departamentului de Stat în timpul unei opriri de realimentare la Tokyo, în drum spre Beijing.

„Că ne aflăm într-un punct important al relației în care cred că reducerea riscului de calcul greșit sau, așa cum spun adesea prietenii noștri chinezi, oprirea spiralei descendențe a relației, este ceva important”, a spus oficialul.

Legăturile dintre țări s-au deteriorat în ultimii ani, apărând inclusiv temerea unui conflict militar din cauza pretențiilor Chinei asupra insulei Taiwan, a cărei autonomie SUA o recunosc. Cele două superputeri se află și într-o cursă economică și tehnologică.

La o conferință de presă de vineri, înainte de a pleca la Beijing, Blinken a spus că călătoria sa are trei obiective principale: stabilirea mecanismelor de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA și ale aliaților și vorbirea directă despre preocupările conexe și explorarea domeniilor de potențială cooperare.

„Dacă vrem să ne asigurăm, așa cum facem, că concurența pe care o avem cu China nu intră în conflict, locul în care începeți este comunicarea”, a spus Blinken.

El a spus că va ridica și problema cetățenilor americani reținuți în China sub acuzațiile pe care Washingtonul spune că sunt motivate politic.

Printre subiectele care ar putea fi discutate se numără potențiala creșterea zborurilor comerciale între cele două țări, a spus un oficial american, descriind-o drept o mișcare care ar ajuta la promovarea legăturilor dintre oameni, deși oficialul nu a prezis niciun progres.

Știre bazată pe o relatare Reuters.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG