Linkuri accesibilitate

Regele Charles a amânat vizita oficială în Franța din cauza protestelor


Protestele din Franța au luat o asemenea anvergură, încât vizita regelui Charles al Regatului Unit a fost amânată.
Protestele din Franța au luat o asemenea anvergură, încât vizita regelui Charles al Regatului Unit a fost amânată.

Prima vizită de stat a regelui Charles a fost amânată din pricina protestelor care au cuprins Franța. Peste un milion de francezi au ieșit în stradă pentru a demonstra împotriva reformei introduse de președintele Macron, care va crește vârsta de pensionare de la 62, la 64 de ani.

În această vizită, regele Charles urma să colaboreze cu Emmanuel Macron pentru restabilirea legăturilor diplomatice și economice afectate de Brexit.

„Decizia a fost luată de către guvernele din Marea Britanie și din Franța, în urma unui apel telefonic între Președintele Republicii și Rege în această dimineață. Scopul este de a-l primi pe Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea în condiții corespunzătoare pentru relația noastră de prietenie”, a declarat vineri administrația Palatului Elysee.

Regele Marii Britanii trebuia să viziteze două dintre orașele cele mai afectate de proteste: capitala Paris și Bordeaux.

Vizita l-ar fi dus chiar și la Palatul Versailles, o destinație care ar fi fost de prost gust în contextul social actual, avertizează în The Guardian un biograf al Reginei Elisabeta a II-a.

La Paris, protestatarii supărați pe președintele Emmanuel Macron și pe planul său de a crește vârsta de pensionare au blocat accesul la un terminal de aeroport, s-au așezat pe șinele de tren, s-au bătut cu poliția și au aruncat cu proiectile într-o secție de poliție.

Primăria din Bordeaux a fost incendiată. Nu a fost clar cine a fost responsabil pentru incendiu, care a fost stins rapid de pompieri.

Peste un milion de oameni au ieșit joi pe străzile din Franța, dintre care 120.000 la Paris. În plus, sindicatele franceze cer noi proteste la nivel național săptămâna viitoare.

Peste 450 de protestatari au fost arestați, iar poliția a aruncat cu gaze lacrimogene în mulțimi, într-una dintre cele mai încinse nopți de proteste din ultimele două luni.

XS
SM
MD
LG