Linkuri accesibilitate

Vizita Papei Francisc, la Șumuleu Ciuc. Peste 110.000 de persoane înscrise online pentru a participa la liturghie


Papa Francisc se va afla în România între 31 mai și 2 iunie
Papa Francisc se va afla în România între 31 mai și 2 iunie

Peste 110.000 de persoane, din care aproape 84.000 din România, s-au înscris online, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc la Mănăstirea Franciscană de la Şumuleu Ciuc, pe întâi iunie, scrie Rador care citează Radio România Actualități.

În afara românilor, vor asista la slujbă peste 25.000 de creştini din Ungaria şi din comunităţile maghiare din Serbia, Slovacia sau Ucraina. Vor veni pelerini și din ţări îndepărtate ale lumi, precum Pakistan, Rwanda, Africa de Sud, Niger, Madagascar, Australia, Israel, Canada, Namibia sau Reunion.

Pe Dealul Şumuleu, la 200 de metri de altarul în aer liber de la care se va oficia Sfânta Liturghie, se va amplasa o poartă tradiţională secuiască de mari dimensiuni, aflată acum în lucru la Şcoala Populară de Artă din Miercurea Ciuc. Totodată, un cântec dedicat vizitei Papei, scris de un profesor de muzică,va fi tradus în română, italiană şi engleză.

Papa Francisc vine în România, în perioada 31 mai-2 iunie, la invitația lui Klaus Iohannis, lansată încă din 2015.

Programul vizitei apostolice a Suveranului Pontif cuprinde întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, dar și cu Patriarhul Daniel și câteva slujbe importante: liturghia pentru comunitatea romano-catolică maghiară la Sanctuarul din Șumuleu Ciuc, important loc de pelerinaj catolic în Ardeal, care va avea loc pe 1 iunie, și celebrerea liturghiei pe Câmpia Libertății din Blaj, lângă catedrala greco-catolică „Sfânta Treime”, ocazie cu care va avea loc ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi martiri greco-catolici.

Vizita în România a capului Bisericii Catolice este diferită de cea din 1999, a Papei Ioan Paul al II lea. La acea vreme, Ioan Paul al II lea a venit la invitația oficială a președintelui Emil Constantinescu și a premierului Radu Vasile și a fost dublată de slujbe comune oficiate alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. Dimensiunea istorică a vizitei din 1999 a fost dată și de prima vizită a unui papă pe tărâmul unei țări majoritar ortodoxe.

XS
SM
MD
LG