Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut declarații cu privire la transferul pacienților de la Spitalul Foișor odată cu introducerea unității medicale în circuitul Covid, caz care a inflamat scena publică.
Ministrul a spus că nu intenționează să facă nimănui procese de conștiință, dar a amintit că spitalul nu se află în subordinea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (numită de fostul primar general Gabriela Firea - n.r.) și că decizia introducerii spitalului în circuitul Covid este decisă de un an.
El a lăsat să se înțeleagă că a existat un interes, intrumentat politic, pentru ca transferul pacienților să fie blocat.
Principalele declarații ale ministrului Vlad Voiculescu
- Toți pacienții au avut de ales dacă sunt transferați la alte spitale sau dacă merg acasă.
- Discuțiile despre includerea în circuitul COVID-19 sunt de un an de zile în urmă. De un an de zile era semnată decizia privind includerea Spitalului Foișor în circuitul Covid-19. Ministerul Sănătății a dat avizul pentru că de acele locuri depinde viața unor oameni. S-a întârziat cu acordul managerului.
- Spitalul nu este sub autoritatea Ministerul Sănătății, ci în subordinea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB);
- Ministerul Sănătății nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării.
- Este regretabil că acest lucru s-a întâmplat. De la un anumit punct încolo s-a folosit o criză. Lucrurile pot fi blocate din inters politic sau din alte interese
- Nu vreau să fac procese de conștiință, aș spune doar că este regretabil, de la un punct încolo s-a încercat folosirea capitalului politic.
- Toți pacienții au avut de ales dacă sunt transferați la alte spitale sau dacă merg acasă.
- Scandalul din ultimele zile a fost despre cei aproximativ 100 de pacienți ai Spitalului „Foișor”.
- De mâine (luni – n.red) toți pacienții externați de la Spitalul „Foișor” care au nevoie de tratament/controale medicale vor fi contactați în termen de 24 de ore, urmând să fie programați la Spitalul „Agrippa Ionescu”.
- Toți pacinții de la Spitalul Foișor au avut de ales între a fi transferați la alt spital din Capitală sau din țară, sau de a fi transportați acasă cu ambulanța sau cu aparținători.
- Sunt 12 pacienți care au fost transferați la spitale din Capitală și din țară.
- Număul persoanelor care au nevoie de terapie pentru Covid a cresuct și crește în fiecare zi.
- România mai are, în prezent, şase paturi libere la Terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19.
***
Vineri dimineață, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a semnat ordinul de transformare a Spitalului Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” în spital COVID.
Potrivit legii 20/2020, „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale.”
Responsabilitatea evacuării și transferului pacienților a fost, așadar, asumată de DSU. Rolul ministerului s-a rezumat la asigurarea locurilor în spitale pentru pacienții transferați.
„Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI”, spune Ministerul Sănătății.
Direcția de Sănătate Publică București a discutat încă de la începutul lunii aprilie cu managerul spitalului despre transformarea unității medicale în unitate COVID, după cum arată corespondența purtată între DSP, conducerea spitalului și Ministerul Sănătății și consultată de Digi 24.
Potrivit surselor HotNews.ro discuțiile au început încă de anul trecut, însă de fiecare dată s-au împotmolit după refuzul conducerii spitalului aflat în subordinea Primăriei Capitalei, managerul fiind în funcție din 1997.
Spitalul, care a primit fonduri consistente pentru modernizare în mandatul primarului PSD al Capitalei, Gabriela Firea, apare pe 25 martie în anexa unui proiect de Ordin al ministrului Sănătății, privind măsurile în contextul pandemiei, însă, potrivit libertatea.ro, el dispare de pe listă pe 5 aprilie.
Conducerea spitalului s-a opus constant, fapt confirmat și de adresa transmisă Ministerului Sănătății.
Managerul Cristian Ioan Stoica a trimis un document către Ministerul Sănătății, citat de news.ro, o scrisoare în care susținea că spitalul său nu poate deveni spital suport COVID.
Referindu-se chiar la Ordinul din 26 martie 2021, Stoica a susținut că „criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis”.
Potrivit surselor HotNews.ro, evacuarea a început atât de târziu tocmai pentru că managerul spitalului a refuzat să semneze documentele, în final acestea fiind semnate de ASSMB, în subordinea căreia se află Spitalul Foișor, fapt care s-a produs abia spre seară.
Ministrul Vlad Voiculescu l-a contactat pe Raed Arafat pentru a-i cere explicații privind modul de evacuare, argumentul invocat de șeful DSU fiind cel al urgenței, spitalul nefiind în subordinea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei Capitalei, care îl coordonează prin ASSMB. „Raed Arafat l-a sunat pe Florin Cîțu, iar Florin Cîțu l-a sunat pe Nicușor Dan”, potrivit sursei citate.