Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin anunță că Rusia e prima țară care aprobă un vaccin pentru COVID


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia a devenit prima țară din lume care acordă drept de utilizare unui vaccin pentru COVID-19, la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni, scrie agenția Reuters.

Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deși testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfășurare.

Viteza cu care Rusia s-a mișcat în a produce vaccinul arată determinarea pe care o au oficialii ruși în a câștiga cursa globală pentru dezvoltarea unui produs eficient, dar ridică și semne de îngrijorare privind o posibilă punere a prestigiului național înaintea siguranței și a științei.

În timp unui întâlniri guvernamentale televizate, Vladimir Putin a spus că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia, este sigur și a fost administrat uneia din fiicele sale.

„Știu că funcționează chiar eficient, formează imunitatea puternică și, repet, a trecut de toate verificările necesare", a afirmat liderul de la Kremlin.

El a arătat că speră că se va începe curând producerea în masă a vaccinului.

Aprobarea de către Ministerul Sănătății reprezintă primul pas spre teste clinice mai ample pe mii de participanți, aceea etapă cunoscută și ca a „faza a treia" a testelor.

Asemenea teste clinice necesită o rată semnificativă de participanți care au fost infectați pe care să se teste eficiența vaccinului. Este o etapă considerată esențială înainte ca un vaccin să primească aprobare pentru a fi reglementat.

Cercetătorii de la nivel mondial au insistat că graba pentru dezvoltarea vaccinului COVID nu va afecta siguranța, dar studii recente arată o scădere a încrederii populației în eforturile guvernelor de a produce rapid vaccine.

Mai mult de 100 de vaccine sunt în curs de dezvoltare la nivel global, iar cel puțin 4 sunt în faza finală III de testare pe oameni, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG