Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin spune că a fost de acord cu un schimb de prizonieri care îl includea pe Alexei Navalnîi


Fotografie a lui Alexei Navalnîi alături de soția lui, Iulia, la mormântul opozantului rus.
Fotografie a lui Alexei Navalnîi alături de soția lui, Iulia, la mormântul opozantului rus.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat pentru primă dată, în discursul de după câștigarea alegerilor, că a fost de acord ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fie parte a unui schimb de prizonieri cu Occidentul. Acordul ar fi fost dat înainte de moartea lui Navalnîi.

Președintele rus, Vladimir Putin, susține că a fost de acord ca Alexei Navalnîi să fie inclus într-un schimb de prizonieri cu puțin timp înainte de moartea opozantului într-o închisoare din zona arctică.

„Am avut o singură condiție: îl schimbăm, dar nu se mai întoarce niciodată”, a spus Vladimir Putin despre condițiile puse schimbului de prizonieri.

E pentru prima dată când președintele Vladimir Putin confirmă informația privind un posibil schimb de prizonieri în favoarea lui Alexei Navalnîi, și una dintre puținele dăți în care Vladimir Putin rostește public numele opozantului rus.

Declarațiile președintelui Putin vin după ce jurnalistul de investigație Christo Grozev a declarat pentru RFE/RL la sfârșitul lunii februarie că a fost implicat într-un plan de schimb al lui Alexei Navalnîi cu Vadim Krasikov. El spunea că planul schimbului de prizonieri i-a fost prezentat lui Vladimir Putin în luna februarie.

De asemenea, unul dintre aliații apropiați ai lui Alexei Navalnîi, Maria Pevcik, a declarat în februarie pentru AP că negocierile se află în „etapa finală”, chiar în noaptea dinaintea morții opozantului rus.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, proaspăt reales pentru un nou mandat de 6 ani, a spus că fusese de acord cu un schimb de prizonieri în favoarea fostului opozant Alexei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în închisoare.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, proaspăt reales pentru un nou mandat de 6 ani, a spus că fusese de acord cu un schimb de prizonieri în favoarea fostului opozant Alexei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în închisoare.

Înțelegerea presupunea schimbarea lui Navalnîi cu Vadim Krasikov, fost colonel FSB, condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru crimă. Doi cetățeni americani deținuți în Rusia ar fi fost, de asemenea, parte a acordului.

Vladimir Putin nu a precizat pe cine urma să primească Rusia în schimbul lui Alexei Navalnîi. Luna trecută însă, într-un interviu cu fostul prezentator Fox News, Tucker Carlson, liderul rus a declarat că este dispus să elibereze cetățeni vestici deținuți în închisorile rusești la schimb cu Vadim Krasikov.

Alexei Navalnîi a murit luna trecută în timp ce ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru extremism și alte acuzații. Opoziția politică din Rusia și țările occidentale consideră că acuzațiile împotriva opozantului rus au fost motivate politic.

Oficialii închisorii au declarat că liderul s-a simțit rău după ce a făcut o plimbare, iar încercările de a-l resuscita nu au avut succes.

Aliații lui Navalnîi, familia sa și liderii occidentali l-au acuzat pe Putin pentru moartea liderului opoziției.

Un jurnalist de investigație spune că Navalnîi era menționat într-un posibil schimb de prizonieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG