Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Germania şi China sunt viitoarele superputeri. SUA și Rusia nu mai decid asupra problemelor lumii


Rusia- Președintele Vladimir Putin vorbește de la Clubul de Discuții Valdai

Vremurile în care Statele Unite și Rusia decideau pe cele mai importante probleme globale au apus, susține președintele rus Vladimir Putin care afirmă că acum China și Germania se îndreaptă spre statutul de superputeri.

În timpul unui discurs prin videoconferință la o forum important din Moscova, președintele american a afirmat că rolul SUA s-a diminuat, ca şi cel al Regatului Unit şi al Franţei, în timp ce Berlinul şi Beijingul - în termeni de importanţă politică şi economică - se îndreaptă spre statutul de superputeri mondiale, informează Reuters.

Dacă Washingtonul nu este gata să discute probleme globale cu Moscova, Rusia este pregătită să aibă o astfel de discuţie cu alte naţiuni, a precizat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin mai spune că SUA nu mai pot pretinde la excepţionalism şi a pus sub semnul întrebării dorința de a face acest lucru.

În contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, de pe 3 noiembrie, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că noua administraţie americană va dori un dialog privind securitatea şi controlul asupra armelor nucleare.

Preşedintele rus a declarat că lumea nu are niciun viitor fără un sistem de control asupra armelor, în condiţiile în care viitorul Tratatului pentru controlul asupra armelor nucleare dintre Rusia şi SUA rămâne incert.

Washingtonul a respins săptămâna trecută propunerea Moscovei pentru o extindere necondiţionată cu un an a ultimului tratat ce limitează armele nucleare strategice ale SUA şi Rusiei, calificând drept inacceptabilă această propunere.

În cadrul discursului susţinut la reuniunea Clubului de discuţii Valdai, Putin a asigurat că securitatea Rusiei nu va avea de suferit dacă tratatul nu va fi extins.

Tratatul Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), semnat în 2010 şi care ar urma să expire în februarie, restricţionează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura Rusia şi SUA, precum şi pe cel al rachetelor şi bombardierelor care le pot transporta.

În pofida divergenţelor, Moscova şi Washingtonul par să se apropie de un acord asupra Noului START,

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG