Cei doi lideri și-au strâns mâna și s-au salutat. Kim i-a mulțumit lui Putin pentru invitația în Rusia „în ciuda a cât de ocupat sunteți”.
„Mă bucur să vă văd”, a spus Putin. „Vom vorbi despre toate problemele, încet. Este vreme”, a declarat președintele rus, presei.
Kim și Putin vor vorbi despre armamentul pe care Rusia ar dori să-l cumpere și tehnologia spațială dorită de coreeni, precum și despre ajutorul alimentar.
„De aceea am venit la cosmodromul Vostohnîi”, a spus Putin despre posibilitatea de a ajuta Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) să construiască sateliți. Cei doi au făcut turul bazei spațiale.
Această vizită „este expresia clară a marii valori strategice a relațiilor dintre RPDC și Rusia”, a spus liderul nord-coreean.
În aceeași dimineață, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice de rază scurtă, din Phenian către Marea de Est. În ultimele patru luni, țara asiatică a eșuat de două ori să lanseze sateliți de recunoaștere.
După turul bazei spațiale, delegațiile celor două țări s-au așezat la masa de discuții. Între cei prezenți se numără: sora lui Kim Jong Un, ministrul resurselor din Rusia, Alexander Kozlov, și mai mulți reprezentanți ai industriei militare din ambele țări.
Întrebat dacă cele două țări vor discuta despre comerțul de arme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov a răspuns: „ca vecini, țările noastre cooperează pe teme sensibile, care nu ar trebui să fie anunțate public. Dar acest lucru este destul de normal pentru țările învecinate”.
În 2019, ultima întâlnire Putin-Kim a precedat cu două luni prăbușirea negocierilor SUA-Coreea de Nord pe tema denuclearizării.
Kim Jong Un a sosit în Rusia, marți, cu trenul său blindat. Vizita fusese confirmată cu doar o zi înainte.
Una dintre temele principale de discuție este armamentul, pe care Coreea de Nord l-ar putea vinde Rusiei. Analiştii spun că Coreea de Nord are provizii uriaşe de obuze de artilerie, rachete şi muniţie pentru arme de calibru mic, care ar putea ajuta Rusia să-și reînnoiască stocurile vaste pe care le-a cheltuit în mai mult de 18 luni de război în Ucraina.
Oficialii de la Phenian spun că nu vor oferi arme Rusiei, deși serviciile de informații occidentale afirmă că acesta este scopul întâlnirii.
Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce numesc avansarea negocierilor dintre cele două țări privind armamentul. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, l-a îndemnat pe liderul de la Phenian „să nu furnizeze Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”.
În iulie, ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a vizitat Coreea de Nord, unde a participat împreună cu Kim la o expoziție de arme. De atunci, liderul nord-coreean a vizitat mai multe fabrici de arme; experții spun că rolul acestor vizite, cel puțin parțial, a fost de a examina armamentul care ar putea fi exportat către Rusia.