Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin ordonă pregătire ideologică a Gărzii Naționale pe model sovietic


Membrii ai Gărzii Naționale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat introducerea de „antrenamentele politico-militare" pentru Garda Națională, deschizând drumul spre educație politică ideologică de tip sovietic în interiorul organizației.

Decretul semnat de Vladimir Putin pe 21 septembrie nu oferă niciun detaliu privind modul cum va fi implementat, dar vine după ce liderul Gărzii Naționale, Victor Zolotov, a anunțat planuri de a introduce „un institut al instructorilor politico-militari" în interiorul serviciului rusesc.

Garda Națională, formată în 2016 din trupele Ministerului de Interne, nu este parte a forțelor armate și răspunde direct în fața președintelui în calitatea sa de lider al Consiliului național de Securitate. Este considerată o armată personală a liderului de la Kremlin.

Victor Zolotov, un general de armată, este membru al Consiliului de Securitate și este consider un loial al președintelui Putin.

Noua măsură este ultimul semnal al reîntoarcerii la îndoctrinarea trupelor cu ideologică politică și propagandă, o practică care a început în 1919 în timpul sovieticilor și s-a sfârșit odată cu căderea Uniunii Sovietice.

Andrei Kolesnikov, cercetător la Centrul Carnegie din Moscova, a sugerat că noua lege care extinde rolul Gărzii Naționale poate fi văzută drept „pregătitoare pentru revoltă" în Rusia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG