Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin și premierul Chinei, Li Qiang, laudă dezvoltarea relațiilor China - Rusia


Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul chinez, Li Qiang, s-au întâlnit la Moscova.
Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul chinez, Li Qiang, s-au întâlnit la Moscova.

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit miercuri (21 august) la Moscova cu premierul chinez, Li Qiang. Cei doi au vorbit despre creșterea relațiilor comerciale dintre cele două țări. Moscova devine din ce în ce mai dependentă de Beijing pentru sprijin politic și economic.

„Relațiile noastre comerciale se dezvoltă, se dezvoltă cu succes. Atenția pe care guvernele celor două țări o acordă relațiilor comerciale și economice dă rezultate”, a declarat Vladimir Putin la întâlnirea de la Kremlin cu premierul chinez Li Qiang, relatează AP.

Președintele Rusiei a mai spus că Rusia și China au dezvoltat „planuri la scară largă” pentru proiecte economice și de altă natură.

„Relațiile chinezo-ruse sunt la un nivel fără precedent”, a spus Li Qiang, care se întâlnise anterior cu omologul său rus, prim-ministrul Mihail Mișustin.

Întâlnirea dintre oficialii ruși și chinezi are loc în zilele în care Rusia se străduiește să respingă o incursiune militară ucraineană în regiunea Kursk, aflată acum în a treia săptămână.

De asemenea, peste noapte Moscova a experimentat unul dintre cele mai mari valuri de atacuri cu drone asupra capitalei ruse de la începutul conflictului din Ucraina.

China a încercat să se poziționeze ca neutră în conflictul din Ucraina, dar are în comun cu Rusia o animozitate ridicată față de Occident și este bănuită că a sprijinit mașinărie de război a Kremlinului.

După ce țările occidentale au impus sancțiuni dure asupra petrolului rusesc ca răspuns la trimiterea de trupe de către Rusia în Ucraina în februarie 2022, China și-a intensificat puternic achizițiile de petrol rusesc, sporindu-și influența în Federație.

Putin a subliniat importanța Chinei prin întâlnirea la Beijing cu liderul chinez, Xi Jinping, la scurt timp după ce a fost învestit pentru un al cincilea mandat la Kremlin.

O evaluare a serviciilor de informații americane publicată anul acesta indică faptul că Beijingul a crescut semnificativ vânzările către Rusia de mașini-unelte, microelectronice și alte tehnologii pe care Moscova le folosește pentru a produce rachete, tancuri, avioane și alte arme.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG