Linkuri accesibilitate

Putin cere un program de promovare a „valorilor tradiționale rusești” în străinătate


Vladimir Putin vrea ca valorile tradiționale rusești, spirituale și morale, să fie promovate în străinătate, în special prin intermediul unor schimburi culturale între tineri.
Vladimir Putin vrea ca valorile tradiționale rusești, spirituale și morale, să fie promovate în străinătate, în special prin intermediul unor schimburi culturale între tineri.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului să dezvolte un program de promovare în străinătate a „valorilor spirituale și morale tradiționale rusești”, transmite Associated Press (AP).

Tema este una pe care Kremlinul a insistat în ultimii ani, subliniază agenția de presă.

Într-un ordin publicat pe site-ul Kremlinului, Putin a instruit oficialii responsabili cu proiectele naționale să aloce o sumă de bani - nespecificată - pentru un program numit „Rusia în lume”.

Programul va avea ca scop „dezvoltarea cooperării internaționale a tinerilor și promovarea valorilor spirituale și morale tradiționale rusești în străinătate”, se arată în documentul citat de AP.

Ordinul nu specifică valorile care urmează să fie promovate, dar Rusia a arătat o animozitate crescândă față de liberalismul social occidental, în special față de legitimarea relațiilor sexuale netradiționale și a identității de gen.

Curtea Supremă a Rusiei a scos anul trecut în afara legii așa-numita „mișcare internațională LGBT” ca extremistă. De atunci unii ruși au fost închiși pentru perioade scurte de timp sau amendați pentru că au afișat materiale cu tematica curcubeului, specifică diversității sexuale.

De la începutul conflictului din Ucraina din 2022, Putin a caracterizat public Occidentul drept „satanic”, acuzându-l că încearcă să submineze Rusia prin exportul de ideologii liberale, conchide AP.

Pe de altă parte, în privința promovării LGBT, există și state UE care au adoptat măsuri legislative în acest sens.

Parlamentul bulgar a adoptat miercuri, 7 august, un amendament de lege care interzice „propaganda” LGBT în școli și a votat pentru adoptarea unei modificări separate care definește conceptul de „orientare sexuală netradițională”, după cum a scris Europa Liberă.

În Ungaria a intrat în vigoare, în 2021, o lege care interzice diseminarea în școli, dar nu numai, a materialelor sau informațiilor care ar putea fi văzute drept promovând homosexualitatea sau schimbarea de gen a minorilor.

Descrisă generic la nivelul UE ca lege anti-LGBTQ+, iar Comisia Europeană a sesizat în 2022 Curtea de Justiție UE, considerând-o discriminatorie față de această comunitate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG