Linkuri accesibilitate

Vloggerul Colo, eliberat de judecători și pus sub control judiciar


Alexandru Bălan, vloggerul „Colo”, a fost reținut noaptea trecută de polițiștii de la Secția 9 și eliberat miercuri de judecătorii de la Judecătoria Sectorului 2 care l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicța de a mai publica ceva pe YouTube, Facebook, Instagram sau Tik Tok.

„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul este obligat să respecte interdicţia prev. de art. 215 alin. 2 litera e) C.proc. pen. - să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta - postarea în spațiul online (de ex. YouTube, Instagram, Facebook, Tik Tok) de videoclipuri de tip live streaming, vlog”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

El a fost reținut marți noapte de procurori după ce a fost acuzat de instigare publică la violență și la violarea de minore.

„În luna august 2019, inculpatul a realizat un videoclip de tip vlog/live streaming în care îşi instigă urmăritorii şi abonaţii să realizeze infracţiuni de viol cu precădere asupra persoanelor de sex femeiesc minore, considerând că aceste fapte sunt justificate având în vedere aspectul fizic al acestora şi vestimentaţia sumară, videoclip ce a fost înregistrat şi postat pe platforma online YouTube, videoclipul fiind vizualizat de aproximativ 77.000 de persoane", arată procurorii.

Verificările au început săptămâna trecută, după ce tânărul a afirmat, într-un discurs agramat dar violent, într-un videoclip postat pe YouTube, că unele adolescente merită „să le dai cu palmele (sic!), să le ții cu capul de pereți (sic!), să le pui piciorul pe față”.

După reacțiile pe care le-a provocat în spațiul public, Bălan a susținut că momentul ar fi făcut parte dintr-un așa-zis moment de divertisment, pretinzând că ar fi fost doar o glumă „foarte proastă” și cerându-și scuze pentru că clipul său ar fi „deranjat”.

„Tot acest clip este extras dintr-un live de divertisment pe care l-am făcut acum câţiva ani. A fost o glumă extraordinar de proastă. Îmi cer scuze în mod oficial pentru că clipul meu a deranjat. Nu reprezintă în niciun caz nici valorile mele morale, nici felul meu de gândire”, a spus vloggerul urmărit de peste 850.000 de persoane.

Alexandru Bălan are peste 850.000 de urmăritori în social media, iar unii dintre fanii vloggerului au amenințat-o cu moartea și că o violează pe fata care, vizată de Bălan, a făcut plângere penală împotriva sa.

„Pe 1 iunie am redactat plângerea penală împotriva lui Alexandru Bălan, după ce am vorbit cu colegele mele de la Centru Filia. Ulterior, am trimis plângerea către procurori, poliţia s-a autosesizat şi am făcut o postare pe Facebook în care am scris că urmează să se facă dreptate în instanţă. Atunci au apărut ameninţările, mi-au scris comentarii şi pe Instagram şi pe Facebook, m-au sunat noaptea, chiar au postat story-uri despre mine”, precizează tânăra care a dorit să-şi păstreze anonimatul din cauza pericolului în care se află.

După ce Bălan a fost reținut, în noaptea de marți spre miercuri, înjurăturile şi insultele s-au transformat în ameninţări cu moartea și cu violul.

„Unul dintre ei mi-a scris că dacă mă prinde, mă violează. Altul mi-a zis că mă calcă cu maşina dacă nu îmi retrag plângerea. Am strâns toate aceste ameninţări şi am fost la poliţie”, a declarat tânăra.

Membră a Centrului Filia şi studentă, fata a fost sprijinită de profesori, care au semnat un mesaj de solidaritate şi s-au declarat împotriva intoleranţei, misoginismului şi instigării la ură şi violenţă. Alături de ei, şi alţi academicieni, cercetători, activişti şi studenţi şi-au exprimat solidaritatea.

Și ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a arătat îngrijorat de cazul vloggerului și de violența de pe rețele sociale.

„Doresc să trag un mare semnal de alarmă părinților care nu supraveghează atent activitatea din online a copiilor. Ne confruntăm cu o lume a globalizării, din ce în ce mai digitalizată, în care sunt deschise căi nelimitate de acces la informații, dar care, în același timp, are și o latură infracțională, extrem de întunecată, pe care copiii încă nu o pot înțelege. (...) Trebuie să ținem pasul cu cei tineri (...) să ne adaptăm la tot ce este nou. Deși ne este greu, doar așa putem fi aproape de ei și putem să veghem la acțiunile pe care le întreprind”, a scris Marcel Vela pe pagina sa de Facebook.

„Nu pot să nu îmi exprim îngrijorarea, mai ales în fața numărului mare de urmăritori pe care îi avea acest tânăr, peste 850.000, dintre care, foarte mulți copii”, spune ministrul Internelor.

Vela le-a recomandat părinților să-și supravegheze copiii atunci când accesează conținut online „pentru a preveni eventuale devieri comportamentale” și le cere să „semnaleze” de fiecare dată când constată „orice fel de abateri de la normalitate”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG