Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Fără Ucraina NATO nu poate apăra Europa


Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică
Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică

Preşedintele Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică. El a spus, în discursul său de sâmbătă seară, că fără Ucraina NATO nu poate apăra Europa. În mesajul de Paște, Zelenski a spus că „Ucraina stă de pază peste această lume”.

„Este o plăcere să închei această săptămână cu rezultate bune pentru stat - în ceea ce priveşte armele, sprijinul internaţional, extinderea legăturilor noastre cu lumea şi mişcarea noastră spre NATO”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în alocuţiunea de sâmbătă seară, în care a făcut un bilanţ al celor mai importante demersuri diplomatice.

„O decizie foarte importantă a fost luată săptămâna aceasta în Lituania în ceea ce priveşte principalele aşteptări de la summitul NATO programat la Vilnius”, a arătat Zelenski, care a fost invitat să participe la summitul din Lituania.

Potrivit presei internaţionale, însă, aliaţii sunt deocamdată divizaţi în legătură cu acest subiect, iar SUA sunt cele care s-ar împotriva unei „foi de parcurs” care să fie un fel de anticameră pentru Ucraina.

Zelenski a mai spus că parlamentul lituanian a recunoscut necesitatea de a invita Ucraina să devină membră NATO, la summitul de la Vilnius.

„Mulţumesc poporului lituanian şi tuturor politicienilor lituanieni pentru că au înţeles situaţia actuală de securitate din Europa. Numai împreună cu Ucraina, Alianţa va garanta o protecţie reală a Europei împotriva oricărei ingerinţe în viaţa popoarelor - în frontierele existente şi în ordinea internaţională bazată pe reguli. Dar fără Ucraina, este dificil să ne imaginăm puterea”, a punctat Zelenski.

El a spus că obiectivul Kievului coincide cu această decizie a parlamentului lituanian şi va lucra în săptămânile viitoare pentru atingerea acestei ţinte.

În mesajul de Paște, Zelenski a spus că „Ucraina stă de pază peste această lume”.

„Îi felicit sincer pe ucraineni și pe toți creștinii care sărbătoresc astăzi Paștele. Ei sărbătoresc pe linia frontului și în diferitele noastre orașe și sate”, a scris el pe Telegram.

„Aceasta este lumea modernă - o lume care tânjește să trăiască liber. Aceasta este o lume care prețuiește viața, respectul și egalitatea fiecărei ființe umane. Astăzi, Ucraina stă de pază în această lume, luptând pentru pământul său și apărându-și valorile”.

XS
SM
MD
LG