Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski, în vizită oficială în Polonia. Are întâlniri cu refugiații ucraineni


Volodimir Zelenski și omologul său polonez se vor întâlni miercuri la Varșovia/ Polonia.
Volodimir Zelenski și omologul său polonez se vor întâlni miercuri la Varșovia/ Polonia.

Președintele Volodimir Zelenski a sosit miercuri în capitala Poloniei, Varșovia, în prima sa vizită oficială în această ţară. El a fost decorat de președintele Andrzej Duda cu Ordinul Vulturul Alb, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidențial din Varșovia.

„Domnul preşedinte a trecut frontiera poloneză. El este pe teritoriul polonez”, declară televiziunii TVN24 un consilier al preşedinţiei poloneze, Marcin Przydacz, fără să ofere detalii.

Președintele polonez Andrzej Duda l-a decorat miercuri pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky cu Ordinul Vulturul Alb, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidențial din Varșovia.

Programul detaliat al acestei vizite - de o zi - nu a fost dezvăluit, în afara ceremoniei de primire şi unei întâlniri publice, în curtea Castelului Regal.

„Vizita va avea loc la invitația președintelui Andrzej Duda. Vor fi discuții lungi și ample, nu doar despre situația de securitate, ci și despre sprijinul economic și politic”, a declarat Marcin Przydacz la postul privat RMF.

El a adăugat că Zelenski se va întâlni miercuri în Piața Castelului din Varșovia cu polonezi și ucraineni care s-au refugiat în Polonia.

Zelenski l-a întâlnit ultima dată pe omologul său polonez în februarie, atunci când Zelenski a poposit la Rzeszów, în sudul Poloniei, în drumul de întoarcere de la summitul UE de la Bruxelles.

În timpul scurtei întâlniri, ucraineanul l-a informat pe Andrzej Duda despre rezultatele întâlnirilor sale de la Bruxelles, Paris şi Londra.

Polonia a primit aproximativ 500.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei ruse în februarie 2022 și a cheltuit aproximativ 8,36 miliarde de euro pentru cazarea și masa acestora.

Din martie 2023, refugiații ucraineni din Polonia vor trebui să-și acopere jumătate din costurile de cazare.

Guvernul de la Varșovia a decis ca refugiații care stau în Polonia mai mult de 4 luni (120 de zile) și locuiesc în cămine puse la dispoziție de stat trebuie să-și acopere jumătate din costurile de cazare dar nu mai mult de 40 de zloți (8,50 EUR) pe zi.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG