Linkuri accesibilitate

„Vom căuta să aducem cât mai mult din Europa în România”, declarația lui Dacian Cioloș după ce a fost ales lider al Renew Europe


Dacian Cioloș este primul român care conduce un grup politic în Parlamentul European
Dacian Cioloș este primul român care conduce un grup politic în Parlamentul European

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, consideră că alegerea sa în funcţia de preşedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European reprezintă doar un pas în construcţia politică pe care a gândit-o.

Cioloș a fost ales, miercuri, liderul grupului de centru din Parlamentul European, al treilea ca mărime din legislativul de la Bruxelles, după populari și socialiști. Potrivit politico.eu, Cioloș a fost susținut de delegația Renaissance, a președintelui Emmanuel Macron, de spaniolii de la Ciudadanos (partid liberal), adunând 64 de voturi pentru și 42 împotrivă, învingând-o pe reprezentanta liberalilor olandezi, Sophie in 't Veld, care s-a bucurat de susținerea delegației britanice din Renew Europe.

Renew Europe se numește grupul format de ALDE, delegația franceză a partidului En Marche, precum și de alte grupări liberale și progresiste europene.



"Preşedinţia grupului Renew Europe e doar un pas în construcţia politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru. Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forţelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles şi în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată ţara", a scris Cioloş pe Facebook.

În mesaj se mai arată că următorul pas va fi construcţia politică internă, prin care să li se ofere cetăţenilor români ''un viitor aşa cum îl merită".



Dacian Cioloş, fost prim-ministru al României şi fost comisar european pentru agricultură, şi-a depus luni candidatura pentru conducerea Renew Europe (RE), noul grup politic din Parlamentul European, care reuneşte forţe de centru, liberale şi progresiste.

Nu este clar însă dacă noua funcție a lui Dacian Cioloș înseamnă și renunțarea la candidatura la alegerile prezidențiale din România, în privința căreia își anunțase intenția de a se înscrie încă de la formarea partidului pe care îl conduce, PLUS.

În interiorul Alianței USR+ există o competiție care a dus inclusiv la tensiuni generate de dorința lui Dacian Cioloș și a lui Dan Barna de a fi nominalizați candidați la Palatul Cotroceni. Cei doi au și recunoscut că există astfel de divergențe, însă au asigurat că doresc să construiască o alianță solidă între cele două formațiuni în perspectiva alegerilor care vin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG