Linkuri accesibilitate

„Vom fi aici la înmormântarea celor care ne-au dorit îngropaţi.” Revista presei maghiare


Premierul Orbán spune că scuzele nu vindecă traumele post-Trianon ale maghiarilor.
Premierul Orbán spune că scuzele nu vindecă traumele post-Trianon ale maghiarilor.

Din ediția de azi: Trianon 100. Țestoase dobrogene fără autorizație. Interviu cu Salman Rushdie. Călătoriile în Ungaria sunt sigure. Patru cai frumoși. Premiu NASA. Hocheist canadian la Gheorgheni. Masterplanul pentru o Ungarie mai mare.

TRIANON 100 // Întrebat dacă îi va mulțumi premierului slovac Igor Matovic, aflat zilele trecute în vizită la Budapesta, pentru că a cerut scuze maghiarilor cu prilejul celor 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, Viktor Orbán a spus, în intervenția sa săptămânală din cadrul emisiunii Bună dimineața, Ungaria!, de la postul public Radio Kossuth, că, deși este foarte greu să ceri scuze în politică, nu așteaptă scuze din partea nimănui. „Nici istoria noastră nu este una perfectă, dar nedreptatea fără precedent făcută la Trianon nu o va vindeca nicio scuză”, a conchis Orbán. Între timp, Igor Matovic a declarat pentru Mandiner că nu le-a cerut niciodată scuze maghiarilor pentru Trianon.

LA ANIVERSARĂ // Tot despre Trianon le-a vorbit Viktor Orbán și celor adunați duminică, 7 iunie, la Sátoraljaújhely, așezare situată la granița Ungariei cu Slovacia, într-o cuvântare festivă rostită de centenar:

„Doamnelor şi Domnilor! Mulţi s-au arătat dispuşi să înhumeze Ungaria. Unii au vrut să priveze nemţii de un aliat, alţii au vrut să se răzbune pe Habsburgi, unii au fost conduşi de dorinţa de a profita, alţii i-au urât din totdeauna pe maghiari. Aceştia s-au aliat pentru ca noi să dispărem de pe suprafaţa pământului. Dar noi suntem a naţie încăpăţânată, niciodată n-am vrut să participăm la propria noastră înmormântare. Nici străbunii noştri n-au cedat. Nu au îngenuncheat şi nu au cerut clemenţă. Am rămas în picioare şi am rezistat. Am rezistat oraşelor vagon, lagărelor naziste, gulagului sovietic, deportărilor, Cehoslovaciei, Iugoslaviei şi lui Ceauşescu. Astăzi nu mai există nici Cehoslovacia, nici Iugoslavia şi nici Uniunea Sovietică. Nu mai există nici imperiu britanic şi nici imperiu francez. Şi ce-a rămas din ele, tocmai se zbate în strânsoarea multiculturală a coloniilor care se răzbună. Nici cei mari nu pot evita dreptatea pe care o face istoria. Şi întocmai cum este adevărat, că cine se aseamănă, se adună, este adevărat şi faptul că ce nu se aseamănă, se destramă. Adevăr s-a grăit acum o sută de ani: noi vom fi aici la înmormântarea celor care ne-au dorit îngropaţi.”

Traducerea oficială, în română, a întregului discurs ținut de premierul Ungariei la Sátoraljaújhely o puteți citi, în trei părți (I, II, III), pe site-ul MTI.

EI, NU // Cotidianului Krónika scrie că, deși minoritatea germană din România se bucură de mai multe decenii de sprijinul acordat de statul german şi de donatori privaţi din Germania, reprezentanţii statului român nu au ridicat obiecţii faţă de acest aspect, aşa cum au făcut-o în cazul programului de dezvoltare economică din Transilvania, finanţat de statul ungar. Cotidianul transilvănean a publicat o sinteză cuprinzătoare despre activitatea Fundaţiei Saxonia, înregistrată în 1992, la Râşnov, scrie MTI.

PATRU CAI FRUMOȘI // Joi a fost lansat programul care va ajuta la creşterea efectivului de cabaline din Transilvania, în cadrul căruia, István Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, a predat, patru armăsari ce vor fi transportaţi unor fermieri din județele Cluj și Harghita. István Nagy, bazându-se pe tradiţiile Bazinului Carpatic, a subliniat că este extrem de important pentru guvernul ungar ca metodele maghiare de creştere a cabalinelor să devină recunoscute pe plan mondial. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii din Ungaria are în subordine şapte herghelii naţionale, din cadrul cărora experţii au selectat cei patru armăsari cu ajutorul cărora guvernul ungar vrea să ajute la creşterea efectivului de cabaline din Transilvania, mai scrie MTI.

SCI-TECH // Mandiner anunță că o echipă de cercetători de la Universitatea de Educație Fizică din Budapesta a atras atenția comunității științifice internaționale cu o descoperire importantă: cauzele febrei musculare nu trebuie căutate în sistemul muscular, ci în cel nervos. Descoperirea ar putea fi utilă și în lupta contra cancerului și a coronavirusului. // O echipă de la Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta a câștigat ediția din acest an al concursului internațional de robotică organizat de NASA, informează DailyNewsHungary.

ȚESTOASE CU CÂNTEC // Exemplare de ţestoase de uscat dobrogene, transportate fără autorizaţie, au fost găsite de angajaţii gărzii financiare din Ungatia într-o autoutilitară românească, pe autostrada M70, a informat, joi, Hilda Joó, ofiţer de presă al Administraţiei Naţionale a Impozitelor şi Vămilor din Ungaria (NAV), agenţia ungară de presă MTI.

IMPORT // HC Gheorgheni și-a bucurat vineri fanii cu un anunț postat pe pagina Facebook a clubului: hocheistul canadian Mark Matheson, trecut și prin campionatele Franței și Norvegiei, va juca pentru echipa locală. E doar un pas din strategia ambițioasă de reconstrucție a secuilor, scrie Transindex. // Index: Când s-a anunțat numărul de spectatori prezenți la stadion, publicul pur și simplu a început să râdă.

FFW // Un articol interesant din Átlátszó: hărți interactive ale spațiilor publice din Ungaria de azi denumite după așezări din teritoriile pierdute de Regatul Ungariei după în 1920. // NYBooks scrie despre masterplanul lui Viktor Orbán de a face Ungaria din nou mai mare. // MagyarHirlap: Călătoriile în Ungaria sunt sigure, a declarat, într-o conferință de presă online ținută miercuri, Cecília Müller, șefa direcției care se ocupă de gestionarea crizei de epidemie în Ungaria. // Székelyhon: A dispărut unul dintre personajele unui grup statuar din cimitirul romano-catolic din Târgu Mureș. Cazul a fost semnalat de paznicul cimitirului iar poliția e pe urmele făptășilor. // Săptămânalul de cultură urbană MagyarNarancs a stat de vorbă cu scriitorului britanic Salman Rushdie, stabilit de o vreme la New York. Despre Cervantes, Freddy Mercury, Donald Trump și Philip Roth. // Plakátmagány: Identitate transilvană și alcool (sau mergem ori nu mergem la birt după slujba de duminică?). // MaiManóHáz: Fotografii din Ungaria rurală de acum 125 de ani. // MagyarNemzet: Povestea surprinzătoarei participări, acum 50 de ani, a trupei Omega la Festivalul Barbarella din Palma de Mallorca, unde rockerii maghiari au luat și un premiu, cu piesa Olyan szépen mosolygott (Zâmbea așa frumos):

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG