Linkuri accesibilitate

Von der Leyen, îngrijorată de soarta acordului comercial post-Brexit: Avem foarte puțin timp la dispoziție


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat foarte îngrijorată că Uniunea Europeană nu va putea încheia un acord comercial post-Brexit cu Regatul Unit până la finalul anului viitor.

„Sunt foarte îngrijorată, având în vedere puținul timp pe care îl avem”, a declarat Ursula von der Leyen pentru ziarul francez Les Echos într-un interviu publicat vineri, transmite Agerpres.

După 31 ianuarie Regatul Unit va rămâne într-un acord de tranziție până la sfârșitul anului 2020, timp în care negociatorii dezbat viitoarele relații comerciale.

„Cred că ar fi rezonabil să facem un bilanț la jumătatea anului și, dacă este necesar, să acceptăm o prelungire a perioadei de tranziție”, a spus președinta Comisiei Europene.

În cadrul acordului de retragere pe care premierul Boris Johnson l-a convenit cu UE, dar care nu a fost încă aprobat de parlament, Marea Britanie ar putea solicita o prelungire de un an sau doi. Însă Johnson, care a câștigat o majoritate confortabilă la alegerile generale anticipate din Marea Britanie din această lună, insistă că nu va cere mai mult timp și pregătește legislația care să interzică o astfel de acțiune.

În acest caz, negociatorii vor avea la dispoziție doar 11 luni pentru încheierea unui acord comercial, sarcină pe care oficialii ambelor părți au descris-o ca fiind extrem de ambițioasă.

La începutul acestei săptămâni, negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a recunoscut că acordul și ratificarea unei relații post-Brexit până la sfârșitul anului 2020, așa cum a cerut premierul britanic Boris Johnson, va fi o provocare uriașă, dar a dat asigurări că se va face tot posibilul, chiar dacă nu se poate realiza totul.

Dacă anul 2020 se încheie fără a fi încheiat un acord, Marea Britanie va rupe legăturile cu uriașa piață unică a UE, fără acorduri ulterioare pentru a proteja locurile de muncă și comerțul de ambele părți.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG