Linkuri accesibilitate

Vot diaspora: AEP anunță că nu au ajuns în țară 14.000 de plicuri cu votul prin corespondență


Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente
Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente

Alianţa USR-PLUS a anunţat că primeşte mii de sesizări de la românii din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP, conform news.ro.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin-Florin Mituleţu-Buică a afirmat că AEP nu are încă informaţii dacă s-a pierdut parte din voturile prin corespondenţă ale românilor din străinătate sau dacă acestea au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poştale din ţările respective.

Au plecat plicurile către cei 35.800 şi ceva de cetăţeni care au validat cererile în aplicaţia votstrainatate.ro pentru corespondenţă. De această dată, constatăm că s-au întors 21.600 de plicuri, fie la misiunile diplomatice, fie pe cele trei secţii de votare organizate de MAE pentru corespondenţă aflate în ţară”, a declarat Constantin Buică.

„Diferenţa până la 35.800, dacă acestea au plecat pe circuit, nu ştim unde s-au oprit aceste plicuri, pentru că gestiunea pe care o are Poşta o are efectiv cu ceea ce a intrat în ţară şi separat ceea ce a intrat în misiunile diplomatice”, a mai spus președintele AEP, la Antena 3.

El a adăugat că „din păcate, mesajul transmis de AEP vine ca urmare a validărilor din acest sistem şi cetăţenii se pot prezenta la o secţie de votare în statul gazdă în care se află sau în alt stat, pentru că dacă te afli în Spania şi ai reşedinţă sau domiciliul în Spania, îţi poţi exercita dreptul de vot în Italia, Franţa, Germania, în orice alt stat din afara ţării, pentru că se votează în circumscripţia în care ai domiciliul sau reşedinţa, deci nu doar în Spania”.

Reacțiile politice

Premierul Ludovic Orban, PNL: „Inclusiv eu am un prieten care mi-a zis că a trimis plicul cu 12 zile înainte și nu a ajuns la ambasadă până la data de 3. A ajuns în cursul zilei de ieri. Ei primesc din partea AEP că votul exprimat nu este valid și primesc recomandarea că pot să voteze prin prezența la secția de votare. Deși suntem în condiții de pandemie, am reușit prin eforturile Ministerului de Externe, a ministrului Aurescu, să constituim un număr impresionant de secții de votare. (…) E posibil, fie unii să nu fi votat, deși au primit plicul, există această situație. Și la alte alegeri la care s-a votat prin corespondență au existat multe voturi care nu au fost valide. Este posibil ca unii poate să fi uitat să voteze sau au renunțat să voteze. Mulți din cei care au cerut să voteze prin corespondență au cerut într-un vârf pandemic. Probabil, temători că nu știau dacă pot să voteze la secție au solicitat să voteze prin corespondență. În ceea ce priveste plicurile validate la misiunile diplomatice, sunt peste 3000, iar plicurile care au ajuns în țară care sunt preluate de Poșta Română sunt cica 18.000, deci în total vreo 21.000 de voturi din 35.000”, a spus prim-ministrul Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Votul fiecărui român contează și trebuie protejat! 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență nu au ajuns la AEP. De vină este Poșta Română, al cărui director este un alt politruc liberal! Solicit demiterea de urgență a șefului Poștei Române care nu a fost în stare să organizeze circuite astfel încât să fie respectate deciziile luate de autoritățile electorale!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

USR-PLUS cere Guvernului, MAE şi BEC „să ia urgent toate măsurile de informare publică pentru ca cetăţenii al căror vot nu a ajuns la AEP să ştie şi să găsească soluţii să voteze fizic”. „Îi rugăm pe toţi românii din diaspora să îşi verifice mailul pentru a şti dacă trebuie să voteze fizic”, mai spune partidul.

”E inacceptabil faptul că peste 14.000 de români din diaspora nu au putut să voteze prin corespondență deși statul român i-a asigurat că vor putea face acest lucru. E inacceptabil și faptul că până la această oră încă nu avem o explicație coerentă pentru această bătaie de joc la adresa cetățenilor”, a scris Dan Barna, copreședinte USR-PLUS, pe Facebook.

Cristian Diaconescu, PMP: „Aflu cu consternare și mâhnire că peste 14 000 de cetăţeni români au fost privaţi de dreptul la vot prin corespondenţă. Plicurile cu voturile lor s-au “pierdut” pe drumul spre România. Această situație este deosebit de gravă pentru că aceste voturi ar putea face diferența în ceea ce privește viitoarea configurație a Parlamentului României. Îi îndemn pe toţi cetăţenii români care au votat prin corespondenţă şi nu au primit confirmarea exercitării dreptului electoral să meargă la cea mai apropiată secţie de votare pentru a-şi exprima opţiunile de vot. De asemenea, de urgență, în această noapte, Guvernul României ar trebui să ia măsurile necesare pentru corijarea acestei situaţii care afectează drepturile constituţionale ale cetăţenilor români precum și încrederea românilor în procesul electoral democratic din țara noastră”, a scris Diaconescu pe Facebook.

XS
SM
MD
LG