Linkuri accesibilitate

Vouchere în locul alocațiilor pentru copii. În ce stadiu e propunerea


Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, va lansa o consultare publică pentru a stabili cea mai bună soluție pentru a acorda alocații copiilor

Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, consideră că voucherele pot fi o soluție care să garanteze că banii acordați copiilor vor fi folosiți în beneficiul lor, afirmând că sunt situații în care alocațiile pentru copii „se mai joacă și la păcănele''.

Violeta Alexandru susține că este la latitudinea autorităților să găsească cele mai bune soluții pentru ca banii să fie folosiți pentru nevoile copiilor.

„Este cunoscută realitatea conform căreia de alocațiile copiilor (mai) beneficiază și aparținătorii/părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creșterii și dezvoltării copilului. Se mai joacă și la păcănele'', a scris Alexandru pe contul de Facebook, înaintea audierii în comisiile de specialitate de miercuri, de la ora 13.00

În opinia ministrului, o soluție ar putea fi voucherele.

„Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuție cu școala, ca să încurajăm părinții să vină mai des la școală'', a mai spus Alexandru.

Discuția despre posibilitatea acordării de vouchere în locul alocațiilor pentru copii a fost lansată de premierul desemnat Ludovic Orban. El a spus, pe 17 februarie, că nu a fost luată încă o decizie privind alocațiile pentru copii, după ce Parlamentul le-a dublat prin lege, iar Guvernul a amânat până la vară majorarea, dar că o variantă este acordarea de vouchere.

„Se pot găsi soluții să ne putem asigura ca banii să fie folosiți numai în interesul copilului. De exemplu, sistemul de vouchere”, a spus Orban.

Ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîţu, a spus că susţine varianta înlocuirii alocaţiilor pentru copii cu vouchere.

„Propunerea domnului premier este o propunere interesantă, este un sistem folosit şi în SUA pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri şi vor fi direcţionaţi către sănătate, educaţie etc. (…) Este o variantă pe care eu aş susţine-o dacă este o decizie să mergem în această direcţie. Dar nu înseamnă că sunt bani mai puţini. Vouchere înseamnă tot bani", a declarat Cîţu la Digi24, pe 17 februarie.

Violeta Alexandru spune că va lansa, „la momentul oportun", o „largă" consultare publică pentru a stabili cea mai bună soluție de a acorda bani pentru nevoile copiilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Erdogan câstiga alegerile
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
XS
SM
MD
LG