Linkuri accesibilitate

Președintele sârb s-a întâlnit cu adjunctul diplomației ruse. Vučić: Relații „foarte bune”


Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Aleksandar Gruško, la Belgrad, iunie 2021.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Aleksandar Gruško, la Belgrad, iunie 2021.

Președintele sârb Aleksandar Vučić s-a întâlnit cu adjunctul ministrului de externe rus, Aleksandar Gruška, pe 2 iulie, la Belgrad.

Relațiile bilaterale dintre Serbia și Rusia, căreia oficialul Belgrad nu i-a impus sancțiuni după ce a invadat Ucraina în ciuda insistențelor Occidentului, au fost calificate „foarte bune” de președintele sârb și de ministrul adjunct de externe rus.

Vučić a postat pe Instagram o fotografie a întâlnirii și a scris că mulțumește în special Rusiei pentru sprijinirea integrității teritoriale a Serbiei, precum și în ceea ce privește Rezoluția ONU privind Srebrenica.

În timpul adoptării Rezoluției privind Srebrenica de către Adunarea ONU din mai, Rusia a votat împotriva documentului care declară 11 iulie drept Zi internațională de comemorare a genocidului de la Srebrenica și care solicită încetarea negării genocidului și a glorificării criminalilor de război.

Serbia a făcut lobby împotriva adoptării acestei rezoluții.

Belgradul are sprijinul Moscovei în refuzul de a recunoaște independența Kosovo.

Pe lângă relații politice, cele două țări dezvoltă și cooperare militară și economică.

Cu o zi înainte, la Belgrad, Gruško s-a întâlnit și cu ministrul de Interne, Ivica Dačić, cu care a discutat probleme actuale de securitate și a exprimat nevoia unei coordonări continue a instituțiilor de securitate competente, a anunțat Ministerul de Interne sârb (MUP).

Dačić a subliniat că siguranța tuturor cetățenilor Serbiei, precum și a tuturor misiunilor diplomatice și consulare din țară, este prioritatea activității MUP și că Serbia le va asigura siguranța.

De asemenea, în prima zi a vizitei sale în Serbia, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei s-a întâlnit cu viceprim-ministrul Serbiei și cu fostul șef al agenției de informații Aleksandar Vulin, care se află pe lista de sancțiuni a Statelor Unite din cauza legăturilor pe care le au cu Moscova.

„Vulin și Gruško au convenit că cooperarea dintre cele două țări, care se bazează pe prietenie și respect reciproc, este la un nivel excepțional în toate domeniile și au subliniat angajamentul pentru dezvoltarea în continuare a cooperării politice, de securitate și economice”, au declarat ei din cabinetul lui Vulin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG