Linkuri accesibilitate

Un rus din conducerea grupării de mercenari Wagner a cerut azil politic în Norvegia


Andrei Medvedev în urmă cu câteva luni, la Tomsk
Andrei Medvedev în urmă cu câteva luni, la Tomsk

Un rus care ar fi luptat în Ucraina pentru gruparea privată de mercenari Wagner a cerut azil politic în Norvegia.

Andrei Medvedev a cerut azil în Norvegia, au confirmat autoritățile norvegiene pentru Associated Press.

Poliția din Norvegia arctică a declarat săptămâna trecută că o persoană a trecut ilegal granița norvegiană cu Rusia.

Vineri, în jurul orei 02.00, Medvedev a escaladat două garduri de sârmă ghimpată care păzesc frontiera dintre Rusia și Norvegia, lungă de aproape 200 de kilometri în Arctica, și apoi a fugit peste râul înghețat Pasvik.

„Am auzit câini lătrând în spatele meu, s-au aprins reflectoarele și s-au tras focuri de armă spre mine”, a declarat Medvedev, fost comandant al unei unități din gruparea de mercenari Wagner.

„Am fugit pur și simplu spre pădure”, a declarat el citat de news.yahoo.com.

Zona de pustiu înghețat este una din cele mai bine păzite zone din lume, în care se confruntă Rusia și NATO. Turnuri de supraveghere echipate cu proiectoare puternice împânzesc granița, iar gărzile înarmate cu câini organizează regulat patrule.

El a relatat că polițiștii ruși l-au urmărit cu un câine trimis pe urmele sale.

„Am fugit spre primele lumini de case pe care le puteam vedea, poate la doi kilometri sau doi kilometri și jumătate. Am fugit, am fugit și am fugit și am fugit”, a spus el. „Mi-a fost frică să mă uit în jur, să nu văd cumva câini, dar din câte am înțeles s-a încurcat și s-a pierdut.”

Cum a ajuns la primul rând de case după mulți kilometri de pustiu, Medvedev a bătut la prima ușă și a cerut ajutor.

„Sunt atât de recunoscător că sunt aici, atât de recunoscător tuturor oamenilor care m-au ajutat”, a spus el.

Bărbatul, identificat doar ca „străin”, a fost reținut de polițiștii de frontieră după ce ar fi vizitat o casă privată din zona de frontieră și a cerut ajutor.

Cazul a fost predat poliției norvegiene de imigrație, iar bărbatul a fost transferat la Oslo, unde a fost plasat într-un centru destinat celor care încalcă legile privind migrația.

Poliția din Norvegia a refuzat să comenteze acest caz, scrie The Guardian.

Site-ul de știri rus independent Meduza scrie că Medvedev ar fi fost comandantul unității din care făcea parte și Evgheni Nujin, mercenar Wagner care ar fi fost executat de foștii săi tovarăși cu o lovitură de baros în cap pentru că a întors armele și s-a predat Ucrainei în noiembrie trecut.

Potrivit altor publicații, Medvedev ar fi doar un infractor mărunt recrutat de Grupul Wagner din închisoare, care s-a înscris în grupare în luna iulie la ieșirea din închisoare în baza unui contract de patru luni și care ar fi fost obligat să rămână în gruparea Wagner și după expirarea contractului.

Ca să scape de sub teroarea lui Prigojin după expirarea contractului, el a reușit să se ascundă în Rusia cu ajutorul luptătorilor din unitatea pe care o conducea.

În luna decembrie a publicat un videoclip în care face publice detalii despre brutalitatea grupării Wagner și metodele de recrutare folosite de liderul Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG