Linkuri accesibilitate

Trupele Wagner intră în Belarus, dar viitorului grupului de mercenari este incert


În această imagine, dintr-un video postat de Ministerul Apărării din Belarus, soldați ai armatei Belarusului participă la un antrenament coordonat de grupul de mercenari Wagner în zona satului Tsel, la 90 de kilometri sud-est de Minsk.

Un convoi lung care transporta trupe Wagner a intrat în Belarus, din Rusia, sâmbătă 15 iulie, conform relatărilor proiectului independent de monitorizare militară Belaruski Hayun.

Coloana a inclus cel puțin 60 de vehicule, inclusiv camionete, camioane mari, dube și cel puțin trei autobuze și a fost escortată de poliția rutieră din Belarus, a relatat Belaruski Hayun pe Twitter.

Convoiul se îndrepta în direcția satului Tsel, la 90 de kilometri sud-est de Minsk, unde autoritățile din Belarus au înființat recent o tabără de corturi capabilă să găzduiască până la 15.000 de oameni, scrie site-ul central al Europei Libere.

Imaginile video cu presupusul convoi au fost publicate la o zi după ce postul de televiziune al Ministerului Apărării din Belarus înfățișa instructori ai grupului Wagner care antrenau, în Tsel, forțe de apărare teritorială din Belarus.

Între timp, Lituania învecinată a declarat că serviciile sale de frontieră monitorizează evoluțiile.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Grăniceri de Stat din Lituania a declarat pentru portalul de știri Delfi pe 15 iulie că securitatea frontierei cu Belarus a fost deja întărită din cauza „migrației ilegale și a summit-ului NATO”.

Soarta trupelor Wagner a fost învăluită în mister de când fondatorul său, Evgheni Prigojin, a condus o revoltă de scurtă durată în perioada 23-24 iunie, în ceea ce a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa celor 23 de ani la putere ai președintelui rus Vladimir Putin.

Liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko a susținut că a contribuit la încheierea revoltei, convenind cu Prigojin și Putin să găzduiască trupele Wagner în Belarus.

La câteva zile după declarația lui Lukașenko, a început amenajarea unei tabere de corturi în Tsel, pe locul unei foste garnizoane pentru unei brigade de rachete din Belarus.

Trupele Wagner au jucat un rol cheie în invazia Ucrainei de către Rusia, ajutând la ocuparea Bahmut-ului după aproape 10 luni de lupte intense. Grupul de mercenari a pierdut 20.000 de oameni în acest proces, potrivit lui Prigojin.

Liderul Wagner a câștigat popularitate printre bloggerii militari ruși pentru comentariile sale deschise despre evoluția războiului.

El a criticat public adesea conducerea militară a Rusiei în termeni duri. Putin a căutat să-l domine acceptând prin încercarea de a subordona grupul Wagner Ministerului Apărării.

Pentru a protesta împotriva acestei decizii, Prigojin și-a lansat revolta.

Ce se întâmplă însă în continuare cu trupele Wagner și cu Prigozhin nu este clar.

Wagner avea 25.000 de luptători sub comanda sa, susținea Prigojin la momentul revoltei sale. Numărul respectiv nu a fost însă confirmat și din alte surse.

Rusia se confruntă cu probleme de forță de muncă și nu își poate permite să desființeze Wagner, considerată una dintre cele mai experimentate și disciplinate unități, au spus experții militari.

Putin a declarat pe 14 iulie că trupele lui Wagner vor putea continua să lupte în Ucraina, dar fără să îl mai aibă pe Prigojin ca lider.

Cu o zi înainte, Pentagonul transmitea că grupul Wagner nu ar fi angajat într-o confruntare majoră, în acest moment.

În timp ce unii au speculat că trupele Wagner ar putea încerca să invadeze Ucraina din Belarus, experții militari au spus că Rusia ar avea nevoie de forța a peste 30.000 de militari sau chiar mai mult pentru ca o astfel de aventură să aibă succes.

Aleksandr Lukașenko a spus pe 27 iunie că ar dori ca trupele Wagner să antreneze forțele Belaruslui, dar nu a dat nicio indicație câți dintre mercenari ar fi dispus să găzduiască pe teritoriul țării.

Pe fondul speculațiilor că prezența grupului ar putea amenința conducerea pe care o exercită asupra țării, el a spus: „Îi vom urmări cu atenție”.

XS
SM
MD
LG