Linkuri accesibilitate

„Wall Street Market”, o mare platformă de droguri de pe „dark web”, închisă în Germania


Cei trei germani care o operau voiau să fure Bitcoin în valoare de 11 milioane de dolari.

Wall Street Market, a doua mare platformă care funcționa pe „dark web”, pentru vânzarea de droguri, arme și software ilegal, în Germania și Finlanda, a fost închisă, într-o operațiune majoră. Trei germani care operau piața virtuală voiau să fure bitcoin de 11 milioane de dolari.

Poliția federală germană (BKA), susținută de Europol, poliția olandeză, dar și autorități din SUA, a închis vineri Wall Street Market, a doua mare platformă de tranzacții ilegale de pe „dark web”, arestându-i pe trei germani care o operau, relatează Reuters.

Platforma, care putea fi accesată numai prin utilizarea browser-ului Tor, era un spațiu virtual unde utilizatorii vindeau și cumpărau droguri, arme, date personale, documente false sau software ilegal. Platforma avea 1,15 milioane de utilizatori și peste 5.400 de vânzători înregistrați.

Cei trei germani, care locuiau în orașe diferite, și aveau 22, 29 și 31 de ani, se ocupau cu securizarea infrastructurii serverelor pe care opera platforma Wall Street Market. Ei percepeau comisioane între 2% și 6% pentru tranzacțiile făcute pe platformă.

Autoritățile îi supravegheau încă din luna martie, însă au decis să intervină abia când cei trei se pregăteau să fure bitcoin în valoare de 11 milioane de dolari, din conturile escrow folosite de utilizatorii platformei. Mecanismul funcționa astfel: banii (monede virtuale Bitcoin și Monero) plătiți de cumpărători pe diversele produse ilegale erau păstrați în conturi neutre, la care aveau acces doar operatorii platformei, până când marfa ajungea la destinație. Utilizatorii își păstrau însă monedă virtuală și în conturile personale, pentru a o folosi la tranzacții, după cum explică anunțul Departamentului de Justiție al SUA.

În SUA, autoritățile au pus sub acuzare un brazilian care promova platforma și acționa pe ea ca un intermediar între cumpărători și vânzători. Tot din SUA, doi mari traficanți de droguri din zona Los Angeles își vindeau marfa pe această platformă, sub poreclele Platinum45 și Ladyskywalker. Ei au fost arestați în SUA.

Anterior, în acest an, autoritățile din Finlanda au închis platforma Silkkitie (Valhalla), una dintre cele mai vechi platforme ilegale de pe dark web, care funcționa din 2013. Mulți vânzători și-au mutat activitățile ilegale pe platforma germană care a fost închisă recent, conform Europol.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG