Linkuri accesibilitate

YouTube, inaccesibil pe tot teritoriul Federației Ruse


Site-ul și aplicația de găzduire video YouTube nu mai sunt accesibile pe tot teritoriul Federației Ruse, au declarat online mii de utilizatori de internet din toată țara pe 8 august.

Numărul de mesaje de pe serviciul Sboy.rf în ultimele ore a depășit deja zece mii.

Downdetector a înregistrat plângeri despre eșecul YouTube în toată Rusia - de la Kaliningrad la Vladivostok.

Cele mai multe dintre mesaje sunt de la Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg, dens populate.

Utilizatorii ruși de YouTube se confruntă cu întreruperi masive ale serviciului de la începutul lunii august: videoclipurile au început să se încarce lent sau s-au oprit cu totul. Pentru a ocoli blocarea, rușii folosesc servicii VPN.

La mijlocul lunii iulie, Rostelecom a avertizat că YouTube poate începe să funcționeze prost din cauza „uzurii serverelor Google instalate în Rusia”. Numai că Google a negat ulterior orice implicare în probleme de acces la YouTube în Rusia.

În urmă cu două săptămâni, deputatul Dumei de Stat de la partidul Rusia Unită, Alexandr Kinștein, a prezis că în câteva zile viteza de încărcare a videoclipurilor pe YouTube în Rusia va scădea cu 70 la sută din cauza politicii antirusești a platformei media, pentru că YouTube „încalcă și ignoră legea cu impunitate”.

El a susținut că acest „pas forțat” va afecta deocamdată doar versiunile desktop.

Meduza, care citează o sursă din domeniul telecomunicațiilor, a scris pe Telegram că autoritățile rusești sunt cele care au decis de fapt să încetinească YouTube la 128 kbps.

La începutul lunii iulie, YouTube a blocat canalele mai multor cântăreți și artiști ruși din cauza sprijinului lor față de războiul dus de Rusia în Ucraina.

Printre aceștia sunt: Shaman, Grigory Leps, Polina Gagarina, Oleg Gazmanov și Yulia Chicherina, sancționați de Statele Unite și Uniunea Europeană, ca partea a celui de al 14-lea pachet de sancțiuni impus Rusiei după ce a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 total, nedeclarat și neprovocat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG