Linkuri accesibilitate

YouTube blochează cererea unui candidat rus privind eliberarea „deținuților politici”


Criticile aduse de Maxim Șevcenko regimului de la Kremlin a dus la blocarea discursului său de YouTube

Gigantul de internet YouTube i-a blocat serviciului rusesc al Europei Libere și televiziunii ruse Dozhd accesul la un clip dintr-o dezbatere electorală din 30 august, prezentată la televiziunea de stat rusă.

În clipul cu pricina, candidatul Maxim Șevcenko a cerut eliberarea din închisoare a liderului opoziției Alexei Navalnîi și a altor „prizonieri politici”.

„Politicile interne ale acestei țări sunt sufocante și opresive", a spus Șevcenko, care se află în capul listei Partidului Libertate și Justiție la alegerile din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Nu avem libertate de exprimare, libertate de discuție politică sau libertate de întrunire”, a spus candidatul.

Dezbaterea a fost difuzată la televiziunea de stat Rusia - 24, care face parte din compania de stat care reunește postul public de televiziune și radioul de stat (VGTRK).

VGRTK a cerut YouTube să blocheze utilizarea videoclipului, invocând încălcarea drepturilor de autor.

YouTube nu a răspuns imediat la o solicitarea Europei Libere de a comenta pe mail incidentul.

Într-o remarcă postată pe propriul său canal YouTube, Șevcenko a spus că guvernul rus nu are dreptul să revendice drepturile de autor pentru „o parte a procesului politic”.

Alte clipuri din dezbaterile difuzate pe Rusia -24 și Rusia -1 rămân accesibile pe YouTube.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie la întoarcerea sa în Rusia, după tratamentul urmat în Germania după ce a fost otrăvit în Siberia, în timpul unei investigații anticorupție cu o neurotoxină din categoria Noviciok, folosită de spionii ruși în perioada războiului rece. Navalnîi i-a învinovățit pe agenții serviciului secret rus că au acționat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

În prezent, el ispășește o pedeapsă de 2 ani și jumătate pentru că ar fi încălcat condițiile unei pedepse cu suspendare anterioare, sub acuzațiile pe care le spune că erau retribuții pentru activitatea sa politică de opoziție.

XS
SM
MD
LG