Linkuri accesibilitate

YouTube blochează cererea unui candidat rus privind eliberarea „deținuților politici”


Criticile aduse de Maxim Șevcenko regimului de la Kremlin a dus la blocarea discursului său de YouTube

Gigantul de internet YouTube i-a blocat serviciului rusesc al Europei Libere și televiziunii ruse Dozhd accesul la un clip dintr-o dezbatere electorală din 30 august, prezentată la televiziunea de stat rusă.

În clipul cu pricina, candidatul Maxim Șevcenko a cerut eliberarea din închisoare a liderului opoziției Alexei Navalnîi și a altor „prizonieri politici”.

„Politicile interne ale acestei țări sunt sufocante și opresive", a spus Șevcenko, care se află în capul listei Partidului Libertate și Justiție la alegerile din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Nu avem libertate de exprimare, libertate de discuție politică sau libertate de întrunire”, a spus candidatul.

Dezbaterea a fost difuzată la televiziunea de stat Rusia - 24, care face parte din compania de stat care reunește postul public de televiziune și radioul de stat (VGTRK).

VGRTK a cerut YouTube să blocheze utilizarea videoclipului, invocând încălcarea drepturilor de autor.

YouTube nu a răspuns imediat la o solicitarea Europei Libere de a comenta pe mail incidentul.

Într-o remarcă postată pe propriul său canal YouTube, Șevcenko a spus că guvernul rus nu are dreptul să revendice drepturile de autor pentru „o parte a procesului politic”.

Alte clipuri din dezbaterile difuzate pe Rusia -24 și Rusia -1 rămân accesibile pe YouTube.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie la întoarcerea sa în Rusia, după tratamentul urmat în Germania după ce a fost otrăvit în Siberia, în timpul unei investigații anticorupție cu o neurotoxină din categoria Noviciok, folosită de spionii ruși în perioada războiului rece. Navalnîi i-a învinovățit pe agenții serviciului secret rus că au acționat la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

În prezent, el ispășește o pedeapsă de 2 ani și jumătate pentru că ar fi încălcat condițiile unei pedepse cu suspendare anterioare, sub acuzațiile pe care le spune că erau retribuții pentru activitatea sa politică de opoziție.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG