Linkuri accesibilitate

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus acuză România de „cancel culture”. Replica ministrului român al Culturii


Maria Zakharova a ieșit public cu o zi înainte de programata difuzare a unuia dintre cele două filme.
Maria Zakharova a ieșit public cu o zi înainte de programata difuzare a unuia dintre cele două filme.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, M. Zaharova, acuză România că încearcă să „anuleze cultura rusă”. Declarația vine după ce ministra Culturii din România a decis anularea contractului de închiriere a unor săli de cinema din București unde urmau să fie proiectate filme rusești de propagandă.

Decizia ministrei Culturii din România, Raluca Turcan, a venit după ce Europa Liberă a dezvăluit că cele două filme erau considerate producții de propagandă soft.

Ele urmau să fie proiectate la București, în două săli de cinematograf ale Arhivei Naționale de Film (ANF), care fuseseră puse la dispoziția Clubului Rus, instituție apropiată Ambasadei Rusiei.

Conducerea ANF declara pentru Europa Liberă, înainte de anularea contractului de punere la dispoziție, că acționează fără discriminare și nu e responsabilă de conținutul prezentat în astfel de parteneriate.

„Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a rupt înțelegerile de închiriere pentru cinematografe încheiate cu ambasada noastră din București, care, ca parte a unei campanii de educație, a pus la dispoziție difuzarea privată a filmelor rusești «Vremea celor dintâi» și «Provocarea»”, a declarat Maria Zaharova conform agenției ruse de stat, Tass.

„Decizia a fost promovată prin presa părtinitoare condusă de redacția locală a așa-zisei Europe Libere și de Ministerul Român al Culturii”, a mai acuzat ea.

Zaharova a subliniat că aceasta este o „manifestare tipică” a așa-zisei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în campania generală a acțiunilor Occidentului, care urmărește să impună cenzura largă în lupta împotriva disidenței”.

Ministra Cluturii, Raluca Turcan, a reacționat pe pagina de Facebook la acuzațiile Mariei Zaharova.

„Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus.

Cele două filme de propagandă internațională nu vor fi difuzate în cinematografele Ministerului Culturii. România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură”, a scris Turcan.

Filmele despre care Europa Liberă a scris sunt „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017). Ele urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union din București pe 19, respectiv 24 aprilie. Ambele sunt considerate de experți ca fiind filme de propagandă rusă.

Provocarea (The Challenge) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Pervîi Kanal.

Filmările ar fi avut loc în 2021, la bordul Stației Spațiale Internaționale - actrița Iulia Peresild a jucat rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.

La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.

Provocarea este considerat filmul cu cele mai mari încasări din istoria Rusiei, peste 2 miliarde de ruble (în jur de 20 de milioane de euro), conform presei ruse.

Filmările pentru această peliculă ar fi fost devansate și se consideră că au furat startul intrării în istorie a actorului american Tom Cruise și a regizorului Doug Liman.

Cei doi cineaști americani doreau să cucerească premiul pentru primul film de lungmetraj filmat în spațiu și au dezvăluit, în 2020, că lucrează la un astfel de proiect în tandem cu NASA și compania Space X a miliardarului Elon Musk.

Vremea celor dintâi este cel de-al doilea film care urma să fie difuzat la un cinematograf din subordinea Ministerului român al Culturii.

Și această producție marșează pe excepționalismul poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos.

Spre deosebire de „Provocarea”, nu era la prima difuzare la Cinema Eforie. A mai fost proiectat înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia „Săptămânii filmului rus”.

În ciuda anulării difuzării celor două filme în cinematografe de stat, Clubul rus, instituție apropiată de Ambasada Rusiei, a decis să le prezinte publicului larg în continuare, într-o sală care urma să fie comunicată ulterior doar la cererea celor interesați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG