Linkuri accesibilitate

Zaporojie: Rușii spun că vor renunța la combustibilul nuclear american


SUA au declarat că dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala de la Zaporojie și au avertizat Rusia să nu se atingă de ea.
SUA au declarat că dețin tehnologie nucleară sensibilă la centrala de la Zaporojie și au avertizat Rusia să nu se atingă de ea.

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub control rusesc, va înceta să mai folosească combustibil nuclear produs în SUA cât mai repede posibil, a declarat joi un oficial rus, citat de agenția de presă Interfax și preluat de The Guardian.

Reuters relatează că Renat Karchaa, un consilier al directorului general al companiei ruse de energie nucleară Rosatom, care este acum responsabil de centrală a declarat pentru Interfax că are combustibil produs din SUA în rezerve pentru aproximativ patru ani. El a mai spus că rușii vor încerca să înlocuiască acel combustibil cu cel rusesc cât mai repede posibil, deoarece consideră că propriile tehnologii sunt superioare.

Declarațiile vin in contextul în care SUA au avertizat Rusia să nu se atingă de tehnologia nucleară sensibilă deținută la centrala nucleară Zaporojie.

Recent, CNN a publicat o scrisoare trimisă în 17 martie de Departamentul de Energie al Statelor Unite companiei ruse de stat Rosatom. În această scrisoare, directorul Biroului pentru Politică de Neproliferare al Departamentului Energetic american, Andrea Ferkile, îi transmite directorului general al Rosatom că centrala nucleară Zaporojie „conține tehnică nucleară americană, cu date controlate de guvernul Statelor Unite”.

„În conformitate cu legislația Statelor Unite, este ilegal ca persoanele neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la cetățenii ruși și entitățile ruse, cum ar fi Rosatom și filialele sale, să acceseze, să dețină, să controleze în mod conștient și intenționat, să exporte, să confiște, să transfere, să copieze sau să manevreze astfel de tehnologie sau date tehnice, fără ca astfel de entități rusești să fie autorizate de către Secretarul Departamentului de energie al SUA”.

XS
SM
MD
LG