Linkuri accesibilitate

10% din alegătorii europeni se declară adepți ai dreptei extremiste


Un trecător fotografiază protestatarii anti Brexit în fața clădirii Parlamentului din Londra
Un trecător fotografiază protestatarii anti Brexit în fața clădirii Parlamentului din Londra

"Partidele populiste au reuşit să-și creeze o bază electorală stabilă într-o perioadă scurtă de timp. Dar valorile lor ridicate de respingere simultană arată de asemenea cât de periculos ar fi pentru alte partide să le imite", a declarat Robert Vehrkamp, coautor al studiului făcut de YouGov.

Fiecare al 10-lea alegător european este un susţinător convins al partidelor de extremă dreaptă, potrivit unui sondaj făcut în 12 ţări UE şi publicat vineri, înaintea alegerilor parlamentare europene din mai, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Studiul, realizat de agenţia de sondare online YouGov pentru fundaţia germană Bertelsmann, constată că 10,3% dintre alegători se identifică pozitiv cu dreapta populistă sau cu partidele de extremă dreaptă.

Cercetarea scoate la iveală și că 6,2% se identifică pozitiv cu stânga radicală şi 4,4% cu un partid Verde.

Pe de altă parte, partidele de extremă dreaptă au de asemenea cele mai ridicate valori negative, cu 52,8% respingând dreapta radicală, puţin peste 52,2% pentru cei care nu ar vota niciodată pentru stânga radicală.
Sondajul a constatat valori negative mult mai mari decât cele pozitive, sugerând că majoritatea cetăţenilor UE vor vota mai degrabă împotrivă decât să se declare pentru o anumită mişcare politică.

În ansamblu, doar 6,3% dintre cei chestionaţi au declarat că au o identitate politică pozitivă, în timp ce 48,8% au numit un partid pentru care nu ar vota "niciodată".

În legătură cu partea pozitivă, cercetarea notează un interes ridicat pentru alegerile europarlamentare din mai, cu 68% dintre respondenţi declarând că vor lua parte. În Germania, această cifră este de 73%.

YouGov a chestionat 23.725 de persoane în 12 state membre ale UE în ianuarie 2019.

Mulţi cetăţeni nu mai aleg un partid, ci votează împotriva acelor partide pe care le resping foarte puternic", explică Robert Vehrkamp, coautor al studiului făcut de YouGov.

Studiul susține că 50,7% resping partidele liberale, 47,8% resping creştin-democraţii sau conservatorii, 47% nu ar vota niciodată Verzii şi 42% îi resping pe social-democraţi sau socialişti.

Cercetarea ajunge la concluzia că oamenii sunt cel mai mult receptivi la partide extreme când simt că opiniile lor nu sunt reprezentate de principalul curent politic.

XS
SM
MD
LG