Linkuri accesibilitate

Ungaria: Zeci de jurnaliști de la portalul Index și-au dat demisia. Proteste în stradă după demiterea redactorului-șef


 Redactorul șef adjunct, Veronika Munk, alături de angajații principalului site de știri independent al Ungariei „Index”, după concedierea redactorului-șef Szabolcs Dull
Redactorul șef adjunct, Veronika Munk, alături de angajații principalului site de știri independent al Ungariei „Index”, după concedierea redactorului-șef Szabolcs Dull

UPDATE - Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, s-a arătat îngrijorată de demisia jurnaliștilor de la publicația ungară Index.

UPDATE - 10.000 de demonstranți au ieșit în stradă la Budapesta vineri seară pentru a protesta împotriva presiunilor politice făcute asupra celei mai mari publicații independente din Ungaria.

„Index era un simbol al libertății presei. Golul, care va rămâne, nu poate fi umplut de nicio altă publicație", spune Bálint Honos, unul din protestatari citat de Deutsche Welle.

„Primul lucru, pe care îl fac dimineața, e să citesc articolele de pe Index.hu", povestește Luca Jelli, care a ieșit, la rândul ei, la protestul de vineri seară. "Sunt atât de tristă când văd ce se întâmplă aici."

Protestatarii s-au adunat în apropierea redacției Index. De acolo au pornit pe malul Dunării spre sediul premierului ungar Viktor Orbán. În repetate rânduri, demonstranții i-au aplaudat pe jurnaliștii de la Index pentru munca lor. Mulți au strigat. "Suntem alături de voi" și "Țară liberă, presă liberă".

60 de ziariști de la cel mai popular portal de știri din Ungaria și-au dat demisia vineri în semn de solidaritate cu editorul concediat, Szabolcs Dull. Printre demisionari se află și redactorul șef adjunct Veronika Munk. Ea a anunțat deja că vrea să înființeze un nou portal independent alături de alți foști redactori de la Index.

Szabolcs Dull
Szabolcs Dull

Index.hu a fost criticat de multe ori de premierul conservator ungur Viktor Orban, care l-a numit odată „fabrică de fake-uri”.

Vânzările de publicitate ale site-ului au fost preluate recent de un om de afaceri pro-Orban, Miklos Vaszily, un eveniment considerat nefast pentru independența editorială a portalului. Dull a fost concediat pe 21 iulie după o dispută între management și redacție pe tema reorganizării secției de știri. Redactorii au decis să-și dea demisia după de managerii au refuzat să-l repună pe Dull în funcție.

Încă la sfârșitul lunii iunie, Szabolcs Dull a publicat un articol în care avertiza cu privire la creșterea influenței unor antreprenori apropiați de guvernul ungar asupra redacției Index. În discursul său de adio, Dull a declarat miercuri: „Index este o fortăreață pe care vor să o distrugă."

Index este portalul online cu cele mai multe accesări din Ungaria (aproximativ 1,5 milioane pe zi - raportat la o populație totală de doar 10 milioane), iar multe articole publicate sunt critice la adresa guvernului.

Libertatatea presei s-a aflat în declin în Ungaria după revenirea la putere a lui Orban în 2010. În ultimii ani, multe publicații independente fie s-au desființat, fie au fost cumpărate de aliați de-ai premierului.

XS
SM
MD
LG