Linkuri accesibilitate

Zeci de mii de belaruși au protestat duminică în ciuda amenințărilor și arestărilor


Protest în Minsk, 13 septembrie

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică din nou pe străzile din Minsk, dar și alte orașe din Belarus, la finalul unei a cincea săptămâni de manifestații împotriva președintelui Aleksandr Lukașenka.

Ministerul de Interne a anunțat că s-au făcut mai mult de 400 de arestări în timpul protestelor de duminică. Cu toate acestea, numărul mare de participanți arată că liderii opoziției și mare parte din belaruși nu s-au lăsat intimidați de miile de arestări, bătăi și alte tactici de intimidare folosite de autorități.

Lukașenka, care conduce Belarusul de 26 de ani, a refuzat să discute cu opozanții săi și a respins orice apel pentru noi alegeri după ce scrutinul din 9 august care i-a dat un al șaselea mandat a fost denunțat de opoziție drept viciat.

Națiunile Unite estimează că aproximativ 6.000 de persoane au fost supuse arestărilor și, în unele cazuri, torturilor aplicate de forțele de securitate.

Luni, Aleksandr Lukașenka merge la Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Acest moment a fost marcat și în timpul protestului de duminică unde unul din participanții a purtat o poză cu cei doi șefi de stat cu mesajul: „Spune-mi cine îți sunt prietenii și îți spun cine ești".

Grupul pentru drepturile omului Viasna a estimat prezența la proteste la 150.000 de persoane. Autoritățile nu au prezentat o estimare oficială, dar, când o făceau în trecut, aceasta era excesiv de scăzută.

Unii activiști au acuzat pene de internet în Minsk, o posibilă repetare a scenariului din 9 august când internetul a fost inaccesibil în orele de dinainte ca Lukașenka să fie declarat câștigător. Activiștii spun că aceste pene sunt o tactica pentru a împiedica prezentarea de știri independente.

Camioane și vehicule blindate ale serviciilor de securitate au putut fi văzute pe străzile din centrul capitalei belaruse înainte de proteste, iar Ministerul de Interne a arătat că a crescut numărul forțelor prezente pentru „a preveni ore acțiune ilegală din partea cetățenilor care protestează".

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG